Srijeda, 21 travnja, 2021

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju prim. dr. Amela Katica-Mulalić: Zauzeti su svi respiratori na Respiratornom centru KCUS-a

Autor:N1

Nemojte propustiti

Iako većina ljekara i medicinskog osoblja KCUS-a veći dio svog radnog vijeka radi s teškim bolesnicima, ovako nešto još nikada nisu vidjeli.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, prim. dr. Amela Katica-Mulalić za N1 je izjavila da je trenutno svih 60 respiratora zauzeto u Posebnom respiratornom centru.

“Danas u KCUS-u imamo 534 korona bolesnika sa izrazito teškim, srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Svi pacijenti zahtijevaju određeni vid kiseoničke potpore, a najteži bolesnici hospitalizirani su u Posebnom respiratornom centru, koji je potpuno popunjen. Svih 60 respiratora u Respiratornom centru zauzeti su teškim bolesnicima. S obzirom da se kapaciteti veoma brzo pune, trenutno radimo na otvaranju dodatnog krila u zgradi stare Hirurgije, u okviru kojeg ćemo obezbijediti dodatnih 28 mjesta sa kiseoničkom podrškom”, kazala je za N1 prim. dr. Katica – Mulalić.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju dalje govori da će se slike koje svakodnevno gledaju zauvijek urezati u njihovim sjećanjima i ostaviti značajan pečat. Iako većina ljekara i medicinskog osoblja KCUS-a veći dio svog radnog vijeka radi s teškim bolesnicima, ovako nešto još nikada nisu vidjeli.

“Apsolutno je nemoguće imati potpunu kontrolu, jer određeni bolesnici u jednom trenutku pokazuju znake oporavka i dobro se osjećaju, a već u narednom se njihovo stanje pogoršava i umiru, dok mi bespomoćno gledamo i apsolutno ne možemo učiniti ništa. To ostavlja ogroman i neizbrisiv trag. Situacija se usložnjava iz minute u minutu i apelujemo na građane da se maksimalno pridržavaju mjera zaštite. Iako je na KCUS-u ogroman pritisak, svi ljekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje daju svoj maksimum u borbi za svaki život i očuvanje zdravlja naših bolesnika”, izjavila je za N1 prim.dr. Amela Katica-Mulalić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo