Šefica Kriznog štaba KS: Imamo pet klastera, na putu smo proglašenja epidemije | | Bh-index

Šefica Kriznog štaba KS: Imamo pet klastera, na putu smo proglašenja epidemije

Izdvojeno    Datum: 26.03.2020.    
Autor: Oslobođenje


Aida Pilav, šefica Kriznog štaba KS-a, ponovila je da u KS-u ima pet klastera i da će se kada se dobiju potpuni podaci krenuti u testiranje kontakata kako bi vidjeli u tim klasterima sliku širenja epidemije.

Premijer KS-a Mario Nenadić rekao je na današnjoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS-a da je u Kantonu Sarajevu registrirano ukupno devet slučajeva zaraze koronovirusom, od čega jedan sa smrtnim ishodom.

– U samoizolaciji imamo 1.569 osoba, a za 283 osobe je period istekao. Razgovarali smo i o mogućnostima za povećanje broja testiranja u skladu sa preporuka WHO, i o tome će odluke biti donesene narednih dana. Na području Kantona Sarajevo imamo pet klastera, to su Konjic, Imidž, Privredna komora, uposlenici firme gdje je radila preminula osoba, te autobus koji je 19. marta došao iz Turske.

On je istakao da je razgovarano i o potrebi pružanja dodatne podrške domovima zdravlja u Sarajevu, te da je Vlada spremna uraditi sve što bude potrebno.

– Također, razgovarano je i o ubrzanoj proceduri nabavke preko ZZO neophodne opreme, tako da se nastavljaju razgovori unutar Vlade i sa međunarodnim partnerima kako bi u što kraćem roku osigurali neophodnu medicinsku i sanitetsku opremu, kazao je Nenadić.

Aida Pilav, šefica Kriznog štaba KS-a, ponovila je da u KS-u ima pet klastera i da će se kada se dobiju potpuni podaci krenuti u testiranje kontakata kako bi vidjeli u tim klasterima sliku širenja epidemije.

– Konačno, mi govorimo o epidemiji unutar KS-a, odnosno u Federaciji BiH. Na putu smo da idemo na proglašenje epidemije, rekla je Pilav.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.