Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Šefovi diplomatije Austrije: “Za Balkan bi 2014. godina mogla biti istorijska godina”

Nemojte propustiti

Šefovi diplomatije Austrije Mihael Špindeleger i Švedske Karl Bilt smatraju da bi 2014. godina mogla da bude istorijska u procesu evropskih integracija, te da će uz hrabrost i neophodnu političku volju biti riješene preostale političke neusaglašenosti i zemlje sa Balkana “konačno pohrliti ka EU”.

Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Špindeleger i Bilt u zajedničkoj izjavi podsjećaju da je postizanje željenog cilja blizu, jer će 1. jula Hrvatskoj biti izrečena dobrodošlica kao 28. članici EU, a da je Crna Gora sa EU već počela pregovore o članstvu.

Oni podsjećaju da je u aprilu postignut briselski dogovor predstavnika Beograda i Prištine, navodeći da će normalizacija odnosa zaustaviti “destabilizujuće nacionalističke ambicije”, što je “uzvratni udarac za one koji zagovaraju etničke države i stare netrpeljivosti“, saopšteno je iz austrijske Ambasade u BiH.

Šefovi diplomatija Austrije i Švedske ukazuju da je “važna stvar sada da njihove kolege u Skoplju i Sarajevu, kao i u Tirani, obrate naročitu pažnju”.

“Ukoliko se može postići dogovor o delikatnim stvarima iz sporazuma za srpsko stanovništvo na Kosovu, onda bi trebalo da bude moguće da se prevaziđe dugotrajni zastoj u BiH i destruktivno pitanje naziva Makedonija, ili da se provedu neophodne reforme i da se povede valjan proces formiranja vlade u Albaniji”, navode Špindeleger i Bilt.

Oni ističu da, ukoliko bude postignut napredak u vezi sa ovim pitanjima, EU mora biti spremna da ispoštuje svoje obaveze, šo znači započinjanje razgovora sa Makedonijom o pridruživanju, dodjeljivanje kandidatskog statusa Albaniji i prihvatanje kredibilnog zahtjeva za članstvo BiH.

“Ali, ukoliko ne bude postignut napredak, onda lideri u Skoplju, Tirani i Sarajevu, kao i oni u Banjaluci i Mostaru, rizikuju da svoje zemlje vide ostavljene sa fatalnim političkim i ekonomskim posljedicama na duže vrijeme”, navode Špindeleger i Bilt.

Oni ukazuju da se Balkan približava istorijskoj 2014. godini, zbog čega će oči biti usmjerene prema regionu, gdje je prije 100 godina počeo veliki evropski rat.

“Nadajmo se da će opredijeljenost rukovodstva Hrvatske, kao i hrabrost i vizija onih u Beogradu i Prištini poslužiti kao primjer koji će i drugi slijediti. I da će sljedeće godine biti moguće da se komemorativno obilježi 100 godina od Prvog svjetskog rata kontrastom tragediji iz prošlosti u vidu obećavajuće evropske budućnosti za cijeli region Balkana”, ističe se u zajedničkoj izjavi.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo