Petak, 29 rujna, 2023

Seizmologinja objasnila šta se može očekivati nakon zemljotresa u Hercegovini

Autor:N1

Preporučeno

Govoreći o posljedicama ovakvih zemljotresa, ona kaže kako mogu izazvati štetu na građevinama.

Hercegovinu je jutros nešto iza 8.00 sati pogodio zemljotres jačine 4,8 stepeni po Richteru, a podrhtavanje tla osjetilo se širom Bosne i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj na području Dalmacije. O svemu je za N1 govorila Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe RH.

Ona kaže kako se u Bosni i Hercegovini dogodio jak zemljotres, 14 kilometara sjeverno od Širokog Brijega, kod mjesta Lištica.

Upravo se čita:  Ovo je mladić koji je sinoć stradao u saobraćajnoj nesreći: Aziz je imao samo 24 godine. S njim u autu su bila još trojica mladića

“Procjenjuje se da je intenzitet u epicentru šest ili sedam stepeni seizmološke ljestvice intenziteta”, kaže Ivančić i objašnjava kako je južni dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske izuzetno seizmički aktivan pa će ovakvih zemljotresa još biti.

“Seizmička aktivnost je izražena u ovom dijelu BiH i Hrvatske”, kaže.

Govoreći o posljedicama ovakvih zemljotresa, ona kaže kako mogu izazvati štetu na građevinama.

Upravo se čita:  Aida koju je ubio Mersud na radnom mjestu, samo nekoliko sati prije užasa objavila 'selfie' uz pjesmu: "Naša ljubav biće priča koju priča cijeli grad…"

“Mi to stavljamo za epicentralno područje u kojemu se dogodio zemljotres i gdje se seizmičkom ljestvicom intenziteta opisuje kakve mogu biti posljedice”, opisuje.

“Naknadna podrhtavanja se uvijek očekuju. Mogu biti slabija. Malo je vremena prošlo od zemljotresa, dogodio se u 8:07 sati. Vidjet ćemo kako će se razvijati”, govori Ivančić.

Jutrošnji zemljotres u BiH se osjetio i na području Dalmacije, a Ivančić kaže kako je to jak potres i sigurno da se osjetio i u južnom dijelu Hrvatske.

Upravo se čita:  Zahtjev pomoćnog radnika šokirao gastabajtera iz BiH: Traži mi 100 KM dnevnicu, dva obroka, dvije kafe i još cigarete hoće!

Prema njenim riječima, seizmolozi u Hrvatskoj o zemljotresima znaju mnogo.

“Mi imamo jedan od najboljih kataloga potresa u Evropi. Našim instrumentima bilježimo mnogo potresa, jačih i slabih, onih dalekih i ovih blizu, zabilježili smo i afganistanski zemljotres neki dan. Sve te podatke u realnom vremenu dobijamo u našem centru u Zagrebu”, poručila je Ivančić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo