Srijeda, 22 ožujka, 2023

Šejla i Blanka za primjer svima: Bh. heroine koje pomažu onima kojima je pomoć potrebna

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Blanka Jeličić i Šejla Mujić upoznale su se na jednoj humanitarnoj akciji još prije sedam godina.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odabrala je heroine za februar – sestru Blanku Jeličić i mualimu Šejlu Mujić.

One utjelovljuju humanost i međureligijsku saradnju dok pomažu onima kojima je pomoć potrebna, pokazujući da vjerske i etničke razlike ne moraju biti prepreka za rad na pozitivnim promjenama. Obje su iz Livna, a istakle su da ih spaja to što žele da rade i čine dobro drugima.

– Istina je da mi radimo stalno i kontinuirano, uvijek smo u nekim zajedničkim projektima, ali ipak me iznenadilo da to neko primijeti, posebno Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, odnosno sam ambasador – istakla je Mujić, piše Avaz.

Naime, Mujić je mualima koja radi već deset godina. Kako kaže, u tome je pronašla svrhu svog poziva, jer želi biti od koristi zajednici, a zahvaljujući putu humanosti, upoznala je Blanku. Dodala je i da je bila iznenađena kada su joj rekli da ambasador dolazi u Livno i da ima želju da ih upozna. Osvrnula se i na zajedničku humanitarnu akciju koju je imala s Blankom, a u pitanju je bilo prikupljanje pomoći za jednu mladu majku s četvero djece.

Brzo smo pronašle novac, kupile novu veš-mašinu i odvezle je na adresu. Otad smo joj u više navrata pomagale. Nosile smo prehrambene pakete, pelene, hranu za bebe, odjeću, ogrjev – istakla je Mujić.

Časna sestra milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Blanka Jeličić ističe da je ono najkonkretnije što čovjek može uraditi jeste pomoći onome kome je ta pomoć potrebna.

Mislim da je to zajedništvo, iskrena dobrota, u suštini, razlog našeg djelovanja. Mali čovjek u ovoj državi svakim danom napreduje kada je riječ o međureligijskom dijalogu. Dobro se treba raditi u tišini i zbog ljubavi prema čovjeku i Bogu – navela je Blanka i dodala da trebamo svi nastojati raditi dobro.

Blanka Jeličić i Šejla Mujić upoznale su se na jednoj humanitarnoj akciji još prije sedam godina. Otad zajedno rade i pomažu ljudima kojima je to potrebno. Sestra Jeličić osvrnula se i na Dan nezavisnosti te kazala da je to dan naše domovine, jedne jedine, i da nas u njoj isto sunce grije pa zbog toga trebamo biti dobri jedni prema drugima.

Dosta mi je neugodno jer je to uzelo maha u javnosti, ali, eto, neka budemo dobar primjer toga kako mogu dobre stvari da se rade i da postoji način za to, istakla je Jeličić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo