Subota, 18 rujna, 2021

Selo na zapadu Srbije je najluksuznije na svijetu: Nema vode, ali ima bazena i vila

Nemojte propustiti

Agencija Associated Press objavila je reportažu iz sela Gomilica na zapadu Srbije, u opštini Vladimirci, koja ga opisuje kao pretežno romsko naselje puno raskošnih vila sa bazenima, a čiji stanovnici rade u inostranstvu, zbog čega je selo tokom godine uglavnom – prazno.

Kako javlja Prva.rs, reportažu je prenijela početkom sedmice i američka televizija ABC news.

U proteklih nekoliko decenija mještani na privremenom radu u inostranstvu, prije svega u Beču, većinu ušteđevine ulagali su u nove kuće u otadžbini, iako u njima provode svega nekoliko dana tokom godine, navodi se u tekstu.

“Ostaje nada da će se porodice jednog dana vratiti kući, ali ove vile služe i da se drugima pokaže bogatstvo koje je vlasnicima tih veleljepnih zdanja važno”, ističe AP.

U reportaži se opisuje gotovo pusto selo, sa zamandaljenim ogromnim kapijama, spuštenim roletnama i zatvorenim prozorima.

Kako se primjećuje, veliki dijelovi sela nemaju vodu, ali ipak mnoge vile imaju bazene u dvorištima.

U opisu sela, američka agencija primjećuje i da su imena vlasnika vila velikim slovima prikazana na nekim kapijama, na kojima se nerijetko mogu vidjeti lavovi u boji zlata, razigrani konji, ptice, psi ili fudbalske lopte.

AP je u reportaži razgovarao sa mještaninom Petrom Đorđevićem (71), koji je u Beču radio 50 godina kao vozač kamiona, a u Gomilici je izgradio veliku kuću. Međutim, njegova porodica od skoro 40 članova – iz tri generacije – ostala je u austrijskoj prijestonici.

Đorđević je za američku agenciju rekao da su selu potrebna pitka voda i odgovarajući putevi, istakavši da bi pomoć države ohrabrila mlađe generacije da se vrate i selu udahnu život.

“Mnogo sam propatio u životu i trpio svašta da bih mogao ovo da izgradim”, kaže Đorđević, s ponosom pokazujući na vilu iza sebe, navodi AP u reportaži.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo