Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Semir Osmanagić ne odustaje: Udarni proljetni dani u Bosanskoj dolini piramida

Nemojte propustiti

U ponedjeljak 9. marta 2020. širi se panika od korone u mnogim zemljama. Čitava Italija je stavljena u karantin, Austrija i Slovenija su zatvorili granice, otkazuju se letovi na mnoge destinacije, hoteli su prazni.

Uprkos otkazima u Fondaciji ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ svi uposlenici i saradnici su na svojim radnim mjestima.

Od polovine marta, nakon otkaznog roka, Fondacija će ponuditi ugovore o kratkoročnom volontiranju do 90 dana onima koji su zainteresovani. U ovom trenutku to su svi, bez izuzetka. I mada ovakvi ugovori ne osiguravaju staž, platu niti doprinose, prema Zakonu o volontiranju Fondacija može isplatiti određene naknade (topli obrok, prijevoz, gorivo, zaštitna oprema, obuća, odjeća, itd).

U ponedjeljak 9. marta 2020. širi se panika od korone u mnogim zemljama. Čitava Italija je stavljena u karantin, Austrija i Slovenija su zatvorili granice, otkazuju se letovi na mnoge destinacije, hoteli su prazni. Medijska kampanja povodom virusa gripe stvara osjećaj nesigurnosti i straha.

Za to vrijeme Fondacija je uvela drastične mreže štednje, ali osigurava normalan rad na svojim lokacijama.

– Ispred info punkta Fondacije na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca postavljeni su betonski stubovi preko kojih će Elektroprivreda napokon dovesti struju na ovu važnu lokaciju za Fondaciju.

U tunelima Ravne, stručna ekipa s rudarom Pipom radi na posljednjem velikom sanacijskom projektu u tunelima ove sezone. Riječ je o zamjeni podgrade u prostoriji broj tri (‘vodena prostorija’). Nakon ovog posla svi predviđeni sanacioni i rekonstrukcioni radovi za 2020. bit će završeni, a tuneli potpuno u skladu s Dopunskim rudarskim projektom i mišljenjima Komisije za tehnički prijem tunela.

Musa predvodi ekipu koja radi na ‘Vremeplovu’. Danas je nasipan tampon u prostor gdje će za nekoliko dana biti izljevena ploča. Također, u pripremi je lokacija za prilazne stepenice terasi ‘Vremeplova’.

Amna i ekipa su pripremili prostor za odmorište i osvježenje u Info centru u parku.

U sarajevskoj kancelariji Lejla i Ajdin su u kontaktu s organizatorima putovanja na bosanske piramide iz Češke, Bugarske, Hrvatske i Slovenije.

Azra, Evelina i Semir su čistili prvu dolinu parka od slomljenih grančica od snijega, vjetra i jakih kiša ovih dana.

I, da ne zaboravimo, dan je počeo s posjetom grupe žena iz Sjeverne Makedonije. Još prošle sedmice u opticaju je bio broj od 80 posjetilaca, međutim danas se pojavilo 26 putnika. Semir Osmanagić ih je pozdravio i održao predavanje u Muzejskoj izložbi Fondacije, a onda su ih preuzeli vodiči Fondacije: Vera, Ilma, Ema i Anja. Nakon uzbudljivog iskustva u tunelima, u parku su ih dočekali Evelina, a zatim i Semir. Makedonke su iz Visokog otišle prezadovoljne direktno na put prema Makedoniji.

Ostatak dana vodiči Fondacije proveli su u dobrom raspoloženju igrajući odbojku – objavio je Osmanagić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo