Utorak, 27 srpnja, 2021

Šepić: Raskrsnica zvana stupanje na snagu SSP-a

Nemojte propustiti

Prvog juna stupiće na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Na taj dan morat ćemo se odlučiti u kojem pravcu želimo da naša zemlja ide – objavio je na svom blogu Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH i direktor Političke akademije SDA.

BiH i njeni građani, ali i političari, administracija, pravosuđe, privreda i civilni sektor, kaže on, naći će se na raskrsnici: da li ćemo ići dalje uz pomoć kompromisa, teških i zahtjevnih reformi prema porodici najrazvijenijih zemalja svijeta, ili ćemo nastaviti inat i sebičnom politikom naš slobodni pad u sunovrat?

– Moja supruga i ja želimo da naša djeca odrastu i žive u BiH. Tako ih odgajamo. Želimo da se ovdje školuju, ali da imaju mogućnost i da odu na najbolje evropske univerzitete. Želimo da znaju strane jezike, da upoznaju svijet. I da budu u prilici da otkriju čime žele da se u životu bave. Da svojim znanjem, radom i trudom imaju mogućnost da se izbore za najbolje obrazovanje u pozivu koji izaberu. I želimo da imaju realnu mogućnost da u onome što izaberu za sebe zarade da mogu živjeti od svoga rada i truda. Ono što želimo sebi i svojoj djeci, želimo i svakom drugom roditelju u našoj zemlji. Zbog toga sam u politici. Zbog kvalitetnijeg obrazovanja, bolje zdravstvene usluge za sve, ali i većih i sigurnijih penzija. Zbog mogućnosti da svako radi i ima mogućnost da bude najbolji – ističe Šepić.

On vjerujem da je put ka punopravnom članstvu u EU najbrži i najkvalitetniji put za ostvarenje sna o boljoj Bosni i Hercegovini.

– I boljim i zadovoljnijim nama u njoj. Nije najvažnije kada ćemo doći do cilja članstva, ali mi je važno da što prije i što kvalitetnije iskoristimo podršku i iskustvo EU – smatra Šepić.

– Prošle sedmice su za takvu priliku 28 zemalja članica EU molili političari i civilni sektor Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Odgovor EU bio je negativan. Za nas je pozitivan. Ali, mi kao da ne želimo da iskoristimo mogućnost koja nam se nudi. Kako ne bi ostala neiskorištena, mi koji želimo da BiH krene tim putem, moramo našim sugrađanima i političarima konkretnim primjerima približiti šta znači raskrsnica na kojoj smo se našli. I put kojim trebamo krenuti – objavio je na svom blogu Šepić.

Raskrsnica na kojoj se nalazimo i put kojim od nje krenemo, smatra Šepić, odredit će i koliko ćemo se mi koji još uvijek živimo u BiH približiti.

– Jedni drugima. Trećim. I ostalim. Iz tog razloga apeliram na sve u BiH da izaberemo put odgovornog rada, kompromisa, reformi i transformacije u modernu i razvijenu zemlju Evrope. I odbacimo inat politiku, krpljenja, improvizacije kakve gledamo svakodnevno, sunovrat i slobodni pad na kome se nalazimo već godinama – objavio je na svom blogu Senad Šepić, poslanik u Parlamentu BiH i direktor Političke akademije SDA, saopćeno je iz te akademije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo