Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Šeranić: “Javljaju nam se i poneki slučajevi gdje nemamo tačno ustanovljene kontakte, što znači da imamo virus u cirkulaciji”

Nemojte propustiti

Prema riječima Alena Šeranića, do sada je u bh. entitetu Republika Srpska testirano 1.649 osoba ukupno, a s današnjim danom registrovano je 226 osoba pozitivih na koronavirus.

U posljednja 24 časa u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetsko kliničkog centra RS analizirano je 179 uzoraka i za 25 osoba potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Radi se o 12 žena i 13 muškaraca, devet žena je srednje životne dobi, tri starije životne dobi, a kada su u pitanju muškarci sedam muškaraca je srednje životne dobi, šest starije životne dobi.

“Dvadeset osoba je iz Banjaluke, četiri su iz Laktaša i jedna osoba iz Šipova”, rekao je Šeranić i dodao da je 12 osoba hospitalizovano, a ostali će biti smješteni u izolaciju, u karantin.

On je istakao da su testirani radnici UKC RS koji su bili u kontaktu s ljekarom i medicinskom sestrom za koje je ranije utvrđeno da su pozitivni i svi uzorci bili su negativni.

“Uglavnom se radi o porodičnim klasterima, shodno strategiji da uzimamo uzorke od lica koja su boravila u domaćinstvu s pozitivnim osobama. Međutim, javljaju nam se i poneki slučajevi gdje nemamo tačno ustanovljene kontakte, što znači da imamo virus u cirkulaciji”, kazao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, do sada je testirano 1.649 osoba ukupno, a s današnjim danom registrovano je 226 osoba pozitivih na koronavirus.

“Moram reći da se 37 osoba nalazi na odjelu UKC RS gdje liječimo srednjeteške pacijente koje su oboljele od koronavirusa. Jutrošnji podatak iz UKC je da imamo osam osoba na respiratorima”, rekao je Šeranić.

Na odjelu Pulmologije je 13 osoba s lakšim simptomima, a jedna osoba je hospitalizovana u Doboju.

Pod nadzorom je 13.515 osoba, dok je zdravstveni nadzor završen nad 6.367 osoba. Kada su u pitanju karantini na graničnim prelazima, u Gradišci je 50 osoba, 15 u Šamcu, četiri u Brodu i jedna osoba na Rači, a najavljeno je formiranje karantina u Karakaju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo