Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Sergej Lavrov nakon sastanka s Biserom Turković: BiH je održiva, Rusija podržava provedbu Dejtona

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Lavrov je sastanak s ministricom Turković ocijenio konstruktivnim i sadržajnim, podsjetivši da je on upriličen pet dana prije obilježavanja 25. godišnjice diplomatskih odnosa između BiH i Rusije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Sočiju da je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje.

Obraćajući na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, Lavrov je naglasio da se Rusija zalaže za zatvaranje “vanjskog protektorata u BiH preko tzv. Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR)”, te da “Christian Schmidt nije za nas legitiman visoki predstavnik jer nije dobio mandat od svih strana, niti od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”.

Prisjetio se vremena kada je obnašao funkciju ambasadora u Ujedinjenim nacijama i tada je, navodi, BiH primljena u Vijeće sigurnosti. Međutim, ocjenjuje, dvadesetak godina poslije danas je i dalje protektorat.

Sastanak s ministricom Turković ocijenio je konstruktivnim i sadržajnim, podsjetivši da je on upriličen pet dana prije obilježavanja 25. godišnjice diplomatskih odnosa između BiH i Rusije.

– Za ovaj ne toliko dugi historijski period prošli smo naporan put od međusobnog priznanja do razgranate saradnje. Puno je urađeno u različitim oblastima, kao što su trgovina, investicije i humanitarna sfera – rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija i BiH nemaju nikakvih otvorenih i neriješenih pitanja.

– Naši predstavnici dobro sarađuju i u okviru međunarodnih organizacija. Zainteresirani smo za nastavak ovakvih odnosa s BiH – poručio je Lavrov.

Istakao je da Rusija podržava temeljni princip Daytonskog mirovnog sporazuma – kao država koja je njegov garant – koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta.

Poručuje da je BiH održiva zemlja i da treba biti u skladu s Daytonskim sporazumom i njegovim principima. Ocijenio je nedopustivim vanjske pokušaje da se vode procesi unutar nje, te dodao da je Rusija spremna dati podršku dijalogu na regionalnom nivou.

Tokom sastanka dvoje sagovornika pozdravili su saradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne veze i partnerske odnose. Ruski šef diplomatije pozdravio je “bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjaluci”.

– Dogovorili smo se da definišemo rad na 12 različitih sporazuma i ugovora između Rusije i BiH – rekao je Lavrov, te ocijenio značajnom ulogu trgovinske razmjene i ekonomskih veza dvije zemlje, i naglasio da je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH.

– Nakon značajnog pada prošle godine, naša trgovinska razmjena ove je godine značajno porasla za više od 80 posto – ističe Lavrov.

Naglasio je da sve više bh. građana pokazuje interesovanje za ruskim obrazovanjem i ruskom kulturom i proučavanju ruskog jezika.

– Odlučili smo se da će ruska kvota za bh. državljane, za studiranje na ruskim univerzitetima biti veća za 50 posto za sljedeću godinu – istakao je Lavrov.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo