Srijeda, 18 svibnja, 2022

Sergej Lavrov objavio ključni uvjet za pregovore

Nemojte propustiti

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta , a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva.

Ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio je mirovnih pregovora između Moskve i Ukrajine, koji su teški, ali se nastavljaju svakodnevno, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u izjavi objavljenoj danas ujutro.

Kijev je u petak upozorio da pregovorima o okončanju ruske invazije, koja sada traje već treći mjesec, prijeti kolaps.

“Trenutno rusko i ukrajinsko izaslanstvo zapravo svakodnevno putem videokonferencije raspravljaju o nacrtu mogućeg sporazuma”, rekao je Lavrov u komentaru kineskoj službenoj novinskoj agenciji Xinhua objavljenom na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij inzistirao je od početka invazije 24. veljače da zapadne sankcije Rusiji moraju biti jače i da ne mogu biti dio pregovora.

Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. marta , a atmosfera se pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine dok su se povlačile iz područja u blizini Kijeva. Moskva je odbacila te tvrdnje.

Lavrov: Pregovori su teški, mi smo za nastavak

Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” demilitarizacije i “denacifikacije”. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvanu agresiju i rat.

“Na dnevnom redu razgovora su, između ostalog, i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika”, rekao je Lavrov, ne precizirajući. “Mi smo za nastavak pregovora iako su teški”, rekao je Lavrov.

Zapadni saveznici Ukrajine uveli su opsežne sankcije Moskvi. Zamrznuto je oko polovice ruskih državnih zlatnih i deviznih rezervi te je narušena ruska ekonomija, zbog čega je zemlja na rubu bankrota.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pomoć ili predizborni trik? Zbog Dodikovih 100 maraka RS se podijelila na dva tabora

Da se radi o kupovini glasova narodnim novcem saglasan je i analitičar dr Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju...

Možda vas zanima i ovo