Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Sergej Lavrov poslao jasnu poruku: Nema prekrajanja granica, neprihvatljiva izjava Janše

Nemojte propustiti

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije odbacio je danas mogućnost prekrajanja granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem, Lavrov je kazao da su ideja “velike Albanije” kao forma za rješenje kosovskog problema, kao i izjava slovenačkog premijera Janeza Janše da raspad Jugoslavije još nije završen, “neprihvatljive, veoma štetne, provokacione”.

“Razgovori o velikoj Albaniji nisu se pojavili danas. Mi uvijek partnere iz EU i NATO-a pozivamo da presjeku takve planove. I da ne dozvole forsiranje takve retorike”, rekao je Sergej Lavrov.

“To je veoma opasna igra. Postoji rezolucija 1244 koju niko nije ukinuo. I odgovorni političari, tim prije šefovi vlada evropskih država, nemaju prava da iznose ideje koje podrivaju samu koncepciju koja je izložena u rezoluciji 1244”, rekao je Lavrov.

Podsjetio je da se tom rezolucijom poštuje suverenitet Srbije. Kao i da status Kosova treba da bude nađen u pregovorima Beograda i Prištine. “Kao što je predsjednik Putin govorio, podržat ćemo bilo koje rješenje koje odgovara Srbiji”, naveo je Lavrov.

Selaković je na pitanje da li Vašington vrši pritisak na Srbiju da se priključi sankcijama Rusiji rekao da “pritisak uvijek postoji”. Ali da se pozicija Srbije ne mijenja. Srbija “nikada neće uvoditi sankciji Rusiji”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo