Petak, 15 listopada, 2021

Server: Nadam se da će Merkel za BiH uraditi ono što je uradila i za Kosovo!

Nemojte propustiti

danielserver(2)

Nadam se da će Njemačka za Bosnu i Hercegovinu uraditi ono što je kancelarka Angela Merkel učinila za Kosovo – izvršiti pritisak za reintegraciju, vladavinu prava i evropsku budućnost, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Daniel Server, profesor sa John Hopkins univerziteta u Vašingtonu i američki ekspert za zapadni Balkan.

Prema njegovim riječima, on još uvijek ne može pretpostaviti šta će biti rezultat najavljene konferencije u Berlinu, ali izražava nadu da će za BiH biti pripremljena inicijativa poput one na Kosovu.

– Kako ja gledam na stvari u BiH, ta evropska budućnost zahtjeva ustavne promjene i druge zakonske reforme, a kako bi BiH imala državnu vladu u Sarajevu, sposobnu da pregovara i provede zahtjeve procesa priključenja Evropskoj uniji. Sada nije tako i to je jasno navedeno u izvještajima Evropske komisije o napretku – kaže Server.

Njemačka kancelarka Merkel jučer je uoči konferencije u Berlinu 28. avgusta izjavila da nakon izbora u BiH treba potaknuti politički proces. Na skup o zapadnom Balkanu pozvani su predstavnici Vijeća ministara BiH, ali ne i politički lideri.

– Više volim o izbornima govoriti nakon što budu održani. Ali, iskreno se nadam da će Bosanci i Hercegovci glasati i za Evropu tako što će jasno reći da žele rukovodstvo iz naroda koje je spremno da uradi sve što je potrebno da dođe do EU – ističe Server za NAP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo