Utorak, 27 srpnja, 2021

Šešelj: Poštovaću srbijanski sud, dobrovoljno ne idem nigdje

Nemojte propustiti

Šešelj je danas novinarima ispred Višeg suda u Beogradu, gdje je trebalo da svjedoči potpredsjedniku njegove stranke Nemanji Šaroviću zbog paljenja zastava SAD, EU, NATO i Kosova 2012. godine, ponovio da dobrovoljno ne ide nigdje i da će poštovati sudsku, a ne izvršnu vlast

Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je danas rekao da će se odazvati pozivu suda u Srbiji i da još nije dobio poziv za saslušanje koji se odnosi na postupak njegovog povratka u Hag.

Šešelj je danas novinarima ispred Višeg suda u Beogradu, gdje je trebalo da svjedoči potpredsjedniku njegove stranke Nemanji Šaroviću zbog paljenja zastava SAD, EU, NATO i Kosova 2012. godine, ponovio da dobrovoljno ne ide nigdje i da će poštovati sudsku, a ne izvršnu vlast.

“Nikakve kontakte nisam imao niti ću prihvatiti te kontakte. Jedino ako me sud pozove onda ću se odazvati. Sudsku vlast ću poštovati, a izvršna vlast kao da za mene ne postoji”, izjavio je Šešelj odgovarajući na pitanje da li je imao kontakata sa izvršnim vlastima nakon što je stigao zahtjev iz Haga da on bude vraćen u pritvorsku jedinicu.

Upitan da li vlastima odgovara da što prije ode u Hag ili možda žele odlaganje, rekao da bi sadašanja vlast najradije željela da se on uopšte nije pojavio u Srbiji.

“Sad kad sam ovde oni bi na neki način voleli da odem, ali da narod njih ne optužuje za isporuku. To nije moguće jer ja dobrovoljno ne idem nigde“, poručio je on.

Na izjavu srbijanskog ministra pravde Nikole Selakovića da će se odnos Srbije prema Hagu promjeniti i da se ljudi neće isporučivati poput vreće, Šešelj je uz smijeh i riječi “mislite da me poredi s vrećom zbog toga što bi morali da me nose na aerodrom kao džak krompira” ocijenio da od jedne izjave ne može da se pravi zaključak da li je došlo do promjene stava u odnosu prema Hagu.

“Protivnik sam ovog naprednjačkog režima, meni je cilj da ga oborim, a ne da tumačim šta su oni eventualno mislili. Oni da su nešto mislili ne bi došli u ovu situaciju u kakvoj su sada”, ocijenio je Šešelj.

Po izlasku iz suda Šešelj je u vezi suđenja Nemanji Šaroviću rekao da mu je došao da svjedoči i da mu je on iz Haga naložio da zapali zastave SAD, EU, NATO i Kosova, a da ga je sud izbacio iz sudnice.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala dostavilo je zahtjev Ministarstvu pravde Srbije da Vojislav Šešelj bude vraćen u Hag do 26. maja ili u najkraćem roku.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon susreta sa Glavnim tužiocem Haškog tribunala Serge Brammertzom, koji je u prethodna dva dana boravio u Beogradu, izjavio da će Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo