Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Šešelju se zdravlje dramatično pogoršalo: ‘Bori se za život, njegov povratak u Haag bio bi ravan ubistvu’

Nemojte propustiti

Zdravstveno stanje haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja je dramatično pogoršano, a političku borbu zamijenit će borbom za život, izjavio je u subotu šef Šešeljeva liječničkog tima dr. Milovan Bojić. “Nema govora o bavljenju politikom. Vojislav Šešelj sada ima preču borbu, a to je borba za život”, rekao je za beogradski list Danas Šešeljev liječnik, naglašavajući da je stanje zdravlja haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke u proteklih pet dana “dramatično loše”.

“Ima visoku temperaturu, oko 40 stepeni, laboratorijske analize su pale na svim razinama i svakodnevno prima infuziju i transfuziju krvi. Ima poremećaj srčanog ritma, a tim liječnika je konstantno uz njega”, rekao je Bojić. Po njegovim riječima, liječnici uz velike napore nastoje osposobiti Šešelja da primi drugu hemoterapiju koja je spremna i koju neodgodivo mora primiti u narednih nekoliko dana.

Beogradska štampa je tokom ove sedmice javila da je Šešeljevo zdravlje pogoršano, što je i on sam potvrdio, a izostao je i s redovne konferencije koju radikalni imaju svakog četvrtka u sjedištu stranke. Po objašnjenju liječnika, Šešeljevo pogoršano zdravstveno stanje posljedica je reagiranja na hemoterapiju koju je počeo primati zbog raka debelog crijeva i metastaza na jetri i takvo je da ne dozvoljava njegov povratak u pritvorsku jedinicu. “Njegov povratak u tribunal bio bi ravan ubistvu”, citirali su ocjenu dr. Bojića beogradski mediji.

Vojislav Šešelj se u novembru 2014., poslije skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je iz pritvora ICTY-a pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi ali i da se neće dobrovoljno vraćati u Den Haag, gdje mu ni nakon 11 i po godina sudskog procesa još nije izrečena kazna po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Prizivno vijeće Haškoga suda naložilo je krajem marta da se Šešelja vrati u pritvor u Scheveningenu nakon niza ratnohuškačkih javnih nastupa i govora mržnje, a njegovi liječnici su ustvrdili da bi vraćanje Šešelja u pritvor bilo ”ubistvo s predumišljajem”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo