Petak, 25 lipnja, 2021

Šesnaestogodišnja Elma Jakupović u Londonu plesom podiže svijest o ratu u Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

Šesnaestogodišnja Elma i njen mlađi brat rođeni su u Londonu. Odrasli su u porodičnoj atmosferi gdje je neizbježna tema nedavni rat u domovini njenih roditelja. Pohađa nastavu na prestižnoj Medjunarodnoj Baccalaureate školi u Londonu a za završni rad odlučila je da na kreativan način predstavi rat u Bosni i Hercegovini.

“Moj projekat je bio da plesom predstavim istoriju bosanskog rata. Razlog zašto sam se odlučila za ovaj projekt je taj što sam izuzetno strastvena prema plesu i izuzetno sam fasciniran istorijom bosanskog rata, jer su to članovi moje porodice doživjeli iz prve ruke. Tako sam odlučila biti kreativna i uklopiti bosanski rat u emotivan, savremen ples. Takođe sam se odlučila za ovu temu jer želim podići svijest o onome šta se dogadjalo tokom rata u Bosni i Hercegovini. Nema puno ljudi koji znaju o kravavom ratu u Bosni, pa mi je izuzetno važan odabir ovog mog ličnog projekta.” kazala je Elma.

Elma je pohađala i nastavu u BH dopunškoj školi Hefrtfordshire. Nedavno imali smo priliku vidjeti dio njene koreografije kada je nastupila na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Velikoj Britaniji, u organizaciji BH UK Networka.

Ponosni smo na ELmu i mlade generacije koje uvijek nađu način da nas prijatno iznenade svojom kreativnošću.

Naravno da su sretni i ponosni i roditelji, kako postignutim rezultatom tako i izborom teme. Otac Samir je iz Banjaluke, a majka iz Senja. “Danas nas je Elma sve učinila vrlo ponosnima, ne samo zato što je postigla najvišu ocjenu iz svog ličnog projekta i osigurala svoje mjesto na ISL koledžu, već nas je učinila ponosnijim onim što je odabrala za svoju temu i kako predstavlja zemlju svog porijekla. Ples koji predstavlja historiju bosanskog rata. Napisana u 4000 riječi i koreografiji koju je sama izradila. Zaista inspirativna. Bravo, draga moja i puno sreće na vašem obrazovnom putu”, izjavila je ponosna mama Irma.

Uz čestitke što na kreativan način podiže svijest o ratu u našoj domovini, Elmi želimo mnogo sreće u daljnjem školovanju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo