Subota, 15 svibnja, 2021

Šest pravila za savršenu tortu

Nemojte propustiti

Pečenje torti i kolača je kao ljubavna veza, prava količina sastojaka i truda i dobićete harmoničnu vezu, ali ako budete lijeni i išli prečicama sve može krenuti po zlu. LifePress magazin vam donosi 6 pravila za savršenu tortu.

Ilustracija
Ilustracija

Ako pravite tortu i nešto krene po zlu veoma je važno da sami shvatite gdje ste pogrešili. Mnogo je stvari koje možete uraditi da biste postali vrsni poslastičar, ali je isto tako mnogo lošh navika i sitnica koje bi vam mogle upropastiti sav trud. Pročitajte šta je uzrok najčešćih problema kad su torte i kolači u pitanju.

Tijesto je pretvrdo
Uzrok tome leži vjerovatno u previše šećera, previše tečnosti ili premalo mućenja, a ne u previše brašna, ako ste prvo na to pomislili.

Rješenje: Dobro izvažite sve sastojke, provjerite da li su vam soda bikarbona ili prašak za pecivo dovoljno svježi i obavezno provjerite da li je rerna dovoljno zagrijana. Torte koje se sporo peku imaju veću šansu da budu tvrde i da se ne dignu.

Rupe i tuneli u biskvitu
Ovo može biti problem ukoliko treba da presječete biskvit za filovanje. Problem za rupe leži u previše miksanja smjese. Naravno rupice možete uvijek zamaskirati filom, ali je ipak bolje da ih spriječite.

Rješenje: Ako vam se u receptu kaže da tjesto miješate varjačom ili pjenjačom, nemojte koristiti mikser nego si dajte truda ili skratite vrijeme mješanja električnim mikserom. Neka vam svi sastojci (jaja, mlijeko, tečnosti) budu na sobnoj temperaturi.

Biskvit je suh
Jedan od razloga što je biskvit previše suh jeste višak sastojaka koji upijaju tečnosti (brašno, gustin, kakao), a drugi da ste ga prepekli.

Rješenje: Izvažite sve sastojke u gram, kad je pečenje torti i kolača u pitanju „odokativne“ metode nikako ne dolaze u obzir. Izbjegavajte da šoljama za mjerenje da grabite suhe sastojke, jer će se uvijek višak zalijepiti za šolju koji će ispati u smjesu. Grabite kašikom, pa sipajte u šolje za mjerenje, možda je to malo više posla, ali isplatiće se. Da biste izbjegli da se biskvit prepekne budite stalno na oprezu je svaka rerna je drugačija. Prvi od znakova da treba da provjerite da li je biskvit pečen jeste kad se krajevi povlače od kalupa, tad je vrijeme za test sa čačkalicom. Da li je biskvit pečen kako treba provjerićete i tako što ćete malo pritisnuti vrh rukom, a on će se odmah vratiti u prvobitni položaj.

Težak biskvit
Ovdje je opet riječ o previše mješanja električnim mikserom ili imate krivu vrstu brašna.

Torta puca kad je vadimo iz kalupa
Potrebno je da vašu tortu ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi prije nego je izvadite iz kalupa. Najlakši našin da spriječite pucanje, jeste da na dno kalupa stavite masni papir tako ćete biti sigurni da će izaći vani u jednom komadu, a nije zgoreg ni oštrim nožićem odvojiti rubove od kalupa, za svaki slučaj.

Da sumiramo:

Uvijek namastite kalup i prekrijte ga masnim papirom.

Neka se rerna dobro zagrije prije nego stavite biskvit da se peče.

Kalup stavite na sredinu rerne, osim ako recept ne zahtjeva drugačije.

Biskvit pecite u veličini kalupa koja je navedena u receptu.

Ne pokušavajte uduplavati sastojke.

Koristite svježe sastojke.

Ne mjenjajte sastojke po sopstvenom nahođenju, osim kad su u pitanju začini.

Sad kad znate sva pravila ispecite tu savršenu tortu!

(Lpm)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo