Subota, 16 listopada, 2021

Šest razloga zašto je maslac dobar za vas

Nemojte propustiti

Maslac je jedna od onih namirnica koje mogu pretvoriti običan obrok u remek-djelo kulinarstva. No u posljednjih nekoliko desetljeća maslac je bio prečesto optužen za cijeli dijapazon bolesti, od pretilosti do srčanih problema. Ipak, maslac se polako vraća u kategoriju zdrave hrane. Evo šest razloga zašto je maslac bitan za naše zdravlje.

maslac1. Maslac je bogat vitamina topivim u mastima
Maslac sadrži puno vitamina topivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Prva dva ne treba posebno spominjati, budući da zdrava prehrana koja uključuje meso i povrće jamči dovoljan unos tih važnih sastojaka.

No vitamin K2 je prilično rijedak u modernoj prehrani, a može imati snažan učinak na zdravlje jer sudjeluje u metabolizmu kalcija čiji je nizak unos povezan s mnogim teškim bolestima, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i osteoporozu. Maslac proizveden od mlijeka krava koje pasu travu posebno je bogat vitaminom K2, piše stranica AskMen.

2. Maslac je povezan s nižim rizikom pretilosti
Nutricionisti često preporučuju da biramo mliječne proizvode niske masnoće. Tako ćemo, tvrde, dobiti potreban kalcij bez ‘loših’ masnoća i kalorija. No unatoč visokoj kaloričnoj vrijednosti, mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće nisu povezani s pretilošću. Jedna je studija iz 2012. ispitala utjecaj mliječnih proizvoda visoke masnoće na pretilost, kardiovaskularne bolesti i druge bolesti metabolizma. Utvrđeno je da takvi proizvodi ne povećavaju rizik od metaboličkih bolesti te da su povezani sa značajno smanjenim rizikom od pretilosti.

3. Maslac je dobar izvor masne kiseline butirata
Kratkolančanu masnu kiselinu butirat ili maslačnu kiselinu stvaraju bakterije u debelom crijevu kada su izložene vlaknima. To je vjerojatno glavni razlog što su vlakna važna za zdravlje. No maslac je još jedan dobar izvor butirata koji ima protuupalna svojstva i snažan zaštitni učinak na probavni sustav.

4. Maslac snižava rizik srčanog udara uspješnije od margarina
Prehrambene smjernice preporučuju da zamijenimo maslac margarinom. No moderni savjeti postigli su suprotan učinak. Zamijenili smo maslac – zdravu namirnicu – s margarinom koji sadrži visokoprocesirane trans masti koje uzrokuju brojne bolesti.

U jednoj studiji koja je ispitivala učinke maslaca i margarina na kardiovaskularne bolesti, uočeno je da margarin značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok maslac nije imao takvih učinaka. Druga je studija pokazala da mliječni proizvodi visoke masnoće smanjuju rizik od srčanih bolesti za nevjerojatnih 69 posto, najvjerovatnije zbog povećanog unosa vitamina K2.

5. Maslac sadrži puno zdravih zasićenih masti
Rat protiv zasićenih masnoća temeljen je na lošim znanstvenim rezultatima, budući da nikada nije bilo dokazano da izazva štetu. Nedavna istraživanja ukazuju na to da ne postoji veza između zasićenih masnoća i kardiovaskularnih bolesti. Štoviše, zasićene masti povećavaju razinu HDL (dobrog) kolesterola. Maslac sadrži i zdrave količine kratkolančanih i srednjolančanih masti koje se metaboliziraju drugačije od drugih masti te vode do poboljšanja sitosti i povećavaju sagorijevanje masnoća.

6. Maslac je ukusan
Taj je argument više nego dovoljan.

(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cijene u Njemačkoj drastično rastu, poskupila hrana, grijanje, automobili, usluge…

Potrošači u Njemačkoj će ipak najdublje morati zavući ruku u džep kako bi im stanovi ove zime bili topli. U...

Možda vas zanima i ovo