Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Šesti američki ratni brod stigao u Mediteran, Obama razmatra ograničenu intervenciju u Siriji

Nemojte propustiti

UN-ovi inspektori koji su u Siriji istraživali hemijski napad izveden u blizini Damaska 21. avgusta napustili su Siriju i ušli u susjedni Liban. Američki predsjednik Barak Obama najavio je mogućnost “ograničene” intervencije u Siriji. SAD je u istočni Mediteran poslao šesti brod.

Šesti američki ratni brod stigao je u istočni Mediteran, u blizini pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama koje bi uskoro mogle biti usmjerene prema Siriji, javlja Reuters.

Funkcioneri američkog ministarstva odbrane istakli su da je amfibijski brod “USS San Antonio” s nekoliko stotina američkih marinaca poslan u regiju iz drugih razloga te dodali da ne postoji plan da se pošalju na kopno u okviru eventualne vojne akcije protiv Sirije.

Jedan od funkcionera rekao je da je dolazak broda u Mediteran odavno planiran, ali funkcioneri smatraju da je mudro da on bude zadržan u istočnom Mediteranu blizu razarača s obzirom na aktuelnu situaciju u Siriji. “On se tamo nalazi iz predostrožnosti”, rekao je Reutersov izvor.

Američka mornarica obično drži tri razarača u Mediteranu, ali sada ima dva dodatna zbog situacije u Siriji. Svaki od pet razarača ima 36 ili više raketa Tomahawk, odnosno ukupno oko 200 raketa, kažu vojni funkcioneri.

UN-ovi inspektori napustili Siriju: “Uklonjene političke i praktične prepreke za napad”

UN-ovi inspektori su Siriji bili četiri dana, a do objave završnog izvještaja mogle bi proći i dvije sedmice, rekao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun. Odlazak inspektora, kako piše BBC, uklanja i praktične i političke prepreke za napad jer bi ih bilo kakav napad doveo u opasnost. Takođe, napad na Siriju dok traje njihova istraga smatrao bi se preuranjenim.

americka-mornarica

“Ograničena” intervencija

Nekoliko sati ranije američki predsjednik Barak Obama rekao je da SAD razmišlja o “ograničenoj vojnoj akciji” u Siriji. Državni sekretar Džon Keri citirao je procjenu američkih obavještajnih službi te optužio sirijski režim da je hemijskim oružjem ubio 1.429 ljudi, uključujući 426 djece. Sirija je odbacila taj navod nazvavši ga “punim laži” te za napad još jednom okrivila pobunjenike.

Obama je juče nakon Kerryjeve objave rekao da je napad na predgrađe Damaska bio “izazov čitavom svijetu” te “zaprijetio američkoj nacionalnoj sigurnosti”. “Ne možemo prihvatiti svijet u kojemu se žene, djeca i nedužni civili truju plinom u takvim razmjerima”, rekao je te dodao da svijet ima dužnost osigurati “da imamo određene norme protiv upotrebe hemijskog oružja”.

Rekao je i da SAD “razmatra mogućnost ograničene, slabije intervencije”, kao i da “neće biti pravoga napada, ni dugoročne kampanje”.

Rusija: Prijetnje SAD-a su neprihvatljive, treba pričekati rezultat UN-ove istrage

Portparol ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič objavio je u saopštenju reakciju na prijetnje SAD te ih nazvao neprihvatljivima. Pozvao je SAD da u miru pričeka rezultate UN-ove istrage.

“S obzirom na premalo dokaza, svaka jednostrana vojna akcija koja zaobilazi Savjet bezbjednosti, bez obzira na to kako ograničena bila, bila bi izravno kršenje međunarodnoga zakona, potkopala bi šanse za političko i diplomatsko rješenje sirijskog sukoba te dovela do novog talasa sukoba i žrtava”, zaključio je.
Lukaševič je istakao da “čak i američki saveznici” žele pričekati završetak UN-ove istrage “kako bi dobili nepristranu sliku onoga što se zaista dogodilo te odlučiti o daljnjim koracima”.

Podsjećamo, britanski je parlament preksinoć odlučio da ta zemlja neće sudjelovati vojnom napadu, a francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da to neće pokolebati Francusku koja namjerava i u praksi podržati američki napad. Dodao je da bi napad mogao biti pokrenut do srijede 4. septembra.

(Index.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo