Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Sezona berbe malina se bliži kraju, svi zadovoljni

Preporučeno

Poticaji ostaju na prošlogodišnjem nivou, što znači: za ubrane količine maline 30 pfeninga za fizička i 40 za pravna lica po kilogramu. Također, nastavlja se praksa poticanja novih zasada.

Sezona berbe maline u Željeznom Polju, jednom od najpoznatijih krajeva po malinarstvu u Bоsni i Hercegovini, bliži se kraju. Sa dobrom otkupnom cijenom i urodom, te sa zagarantovanim plasmanom na evropsko tržište ove godine, nesumnjivo je, svi će biti na dobitku.

Mehmedalija Jusufović iz Željeznog Polja sa preko 20 godina iskustva u malinjaku, nakon nekoliko lošijih godina, pri kraju ove sezone berbe malina, zadovoljan: i cijenom koja je dostigla cifru od osam i pol maraka, ali i urodom.

Upravo se čita:  Obavijest za sve koji ne posjeduju ACC tag: Uskoro nećete moći izaći na jednom naplatnom mjestu u FBiH

“Otprilike 400 kilograma po dulumu je bilo ove godine. Što se tiče cijene maline, normalno da se isplati, mi smo imali situaciju kad smo imali puno manju cijenu maline, ali smo držali taj nekakav nivo proizvodnje”, kaže Mehmedalija Jusufović, malinar iz Željeznog Polja.

Na svu sreću, savremena hladnjača kapaciteta 300 tona je samo nekoliko minuta od malinjaka u ovom mjestu. A, to olakšava posao svima jer sprečava manipualcije sa cijenama, ističe Senaid Krehmić, koji je zaposlenik hladnjače, ali i malinar. Jedini problem mu je sada nedostatak berača, jer svojih pet duluma zasada bere sam sa suprugom.

“Odem ujutru odmah poslije sabaha na njivu, da berem malinu do sedam sati. Onda dođem kući, presvučem se, dođem na posao ovdje oko pola osam i radim do pola četiri. Od pola četiri opet idem na njivu, berem maline do pola devet, pošto me čekaju ovdje da dovučem svoju robu”, kazao je Senaid Krehmić, malinar i zaposlenik hladnjače.

Upravo se čita:  BiH je od akciza i putarina na gorivo do sada zaradila 15.271.410.000 KM

“Da nema ove hladnjače, ovoliki plasman robe i ne bi išao odavde i Željezno Polje ne bilo poznato po svom brendu malina kao što je sada. Sva roba koju mi proizvedeno u toku nekih par mjeseci se izveze iz naše države jer je potražnja velika”, kaže Esad Mandžuka, upravnik hladnjače “Natural fud”, Željezno Polje.

Upravo se čita:  Prihodi od indirektnih poreza prvi put prelaze 10 milijardi KM

Poticaji ostaju na prošlogodišnjem nivou, što znači: za ubrane količine maline 30 pfeninga za fizička i 40 za pravna lica po kilogramu. Također, nastavlja se praksa poticanja novih zasada.

“Svi oni koji uđu u nove zasade dobijaju po 600, 700, 800 maraka po dulumu zasađene maline, to je otprilike cijena koštanja da se posadi jedan dulum”, kazao je Mirsad Hadžić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona.

A, ove godine svi u lancu proizvodnje maline su na dobitku. I malinari sa dobrom otkupnom cijenom, a i hladnjače za skladištenje koje zbog velike potražnje ovog “crvenog zlata” u Evropi već imaju obezbijeđen plasman proizvoda.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prihodi od indirektnih poreza prvi put prelaze 10 milijardi KM

Prihodi od indirektnih poreza (PDV, akcize i carine) u Bosni i Hercegovini ove godine će prvi put premašiti “magičnu”...

Možda vas zanima i ovo