Sezona godišnjih odmora u punom jeku: Šta je sve dozvoljeno nositi preko granice | | Bh-index

Sezona godišnjih odmora u punom jeku: Šta je sve dozvoljeno nositi preko granice

Izdvojeno    Datum: 18.07.2019.    
Autor: Redakcija

Ilustracija, Foto: NAPKazne za putnike koji ne poštuju zakone su i do 2.700 maraka. Prilikom ulaska i izlaska sa područja Europske unije, putnici su obavezni da prijave carinskoj službi gotovinu i to u iznosu od 10.000 eura ili više.

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, gužve na granicama sve su veće. Za sve koji planiraju odmor van granica Bosne i Hercegovine, korisno je da znaju pravila koja vrijede prilikom prelaska granice.

Prilikom prelaska granice dozvoljeno je ponijeti voće, povrće, slatkiše, hranu za bebe i kućne ljubimce, ali u određenim količinama.

“Ne mogu nositi lijekove preko granične linije, odnosno ukoliko imaju određenu terapiju, tu prije svega mislimo na lijekove koji sadrže psihoaktivnu supstancu, mogu imati lijekove uz dokumentaciju i to najduži rok do sedam dana za upotrebu”, kaže Ratko Kovačević iz UIO BiH.

Iako je od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju prošlo više od šest godina nije na odmet podsjetiti na jedinstvena carinska pravila pri nadzoru robe koje je ova zemlja dužna primjenjivati, navode u Carinskoj upravi Republike Hrvatske.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje napominju i da je putnicima dozvoljeno prenijeti 200 cigareta i određenu količinu alkohola. Putnici mlađi od 17 godina, nemaju pravo unositi ove proizvode.

Kazne za putnike koji ne poštuju zakone su i do 2.700 maraka. Prilikom ulaska i izlaska sa područja Evropske unije, putnici su obavezni da prijave carinskoj službi gotovinu i to u iznosu od 10.000 eura ili više.

Što se tiče crnogorske granice, hrana i proizvodi za ličnu upotrebu moraju biti deklarisani i u originalnoj ambalaži.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.error: