Subota, 15 svibnja, 2021

Sezonci iz BiH će raditi na crno!

Nemojte propustiti

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje između entitetskih i zavoda za zapošljavanje drugih država, ove godine još nije dobila nijednu ponudu Hrvatske, Crne Gore ili drugih država, koja se tiče sezonskog rada.

konobar-restoranMeđutim, to ne znači da bh. građani neće obavljati sezonske poslove u tim zemljama pa će veliki broj njih, kao i svake godine do sada, sezonske poslove, pretežno u oblasti ugostiteljstva, obavljati na crno.

Prije svega, riječ je o građanima koji će se zbog nedostatka posla u BiH odlučivati da u Hrvatskoj ili Crnoj Gori rade kao konobari, kuvari, spremačice, sobarice, prodavci. Tako oni od sada pa do kraja ljetne sezone u primorskim mjestima mogu imati pristojne zarade u zavisnosti od posla koji obavljaju, pa tako sobarica ili spremačica može zaraditi 300 evra, a najviše vrhunski kuhari i to čak pet puta više. Isto tako, mnogi smatraju da ih u tome neće spriječiti ni to što će Hrvatska od 1. jula ove godine ući u Evropsku uniju, ali još nije poznato kako će nakon toga biti regulisana ova oblast i da li će biti pooštreni kriterijumi za sezonske poslove. S tim u vezi, u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, rekli su da, što se tiče ulaska Hrvatske u EU još nemaju nikakav zvanični stav iz te zemlje.

“Mi smo ponudili Hrvatskoj sporazum o zapošljavanju koji bi obuhvatio i sezonsko zapošljavanje, ali hrvatska strana se nije izjasnila u vezi s tim sporazumom. Kakvi će uslovi biti od 1. jula još ne znamo, ali ćemo, u svakom slučaju, nastaviti insistirati na sporazumu”, rekli su u Agenciji.

Prema njihovim riječima, Agencija nema nikakvih pokazatelja koliko naših građana radi sezonske poslove u Hrvatskoj, jer većina njih ima dvojna državljanstva tako da se oni ne odjavljuju sa evidencija nezaposlenih, a sa druge strane, u Hrvatskoj se vode kao domaći radnici pa se ne evidentiraju precizno kao strani radnici.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da više od 95 odsto onih koji odu iz BiH sezonske poslove u Hrvatskoj ili Crnoj Gori radi na crno te da je to totalno neuređena oblast.

“To je sve na divlje i bez neke kontrole, a koliki je to broj i koje su to strukture to niko ne zna, ali uglavnom ode dosta omladine i jedan dio radnika zimskih centara, prije svega, kuvari i konobari”, rekao je Savanović. Prema njegovim riječima, u EU ima dosta radnika na crno koji odavde odlaze da bi tamo tražili takav posao.

“Tako će biti i u Hrvatskoj kada uđe u EU. Dok ih ne uhvate oni će raditi. Tamo ode, primjera radi, konobar i ide od lokala do lokala i pita ima li posla i radi za onoliko koliko mu ponude”, rekao je Savanović.

(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović objavila podršku Izraelu, pa blokirala komentare zbog brojnih kritika

Dok su u Sarajevu i Mostaru građani uputili izraze podrške Palestincima, koji se nalaze pod žestokim udarima, u bh....

Možda vas zanima i ovo