Srijeda, 8 prosinca, 2021

Sezonska prognoza vremena za Bosnu i Hercegovinu: Evo šta nas očekuje u junu, julu i augustu

Autor:N1

Nemojte propustiti

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 301, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 60 vrelih dana.

Prema prognostičkim materijalima za nadolazeću sezonu, ljeto 2020. godine (1. juni – 31. august) na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010 godine, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se i više od 60 posto. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 301, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 60 vrelih dana.

Prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature. Prognostički modeli za ljeto daju umjereno jak signal, da se očekuju padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored očekivanih padavina tokom ljeta bit će naujednačen, s najmanjom količinom u julu. Ukupna količina padavina trebale bi biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine ali i najmanja u osam godina. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (i do 60%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira manja količina padavina, tokom ljeta usljed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su i kraća razdoblja sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćeni grmljavinskim nevremenom i gradom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo