Subota, 27 studenoga, 2021

Sigurnost mene i moje porodice je ugrožena zbog hapšenja Novalića! Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH?

Autor:Face.ba

Nemojte propustiti

– Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu niko ne smije uticati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage – kaže Tadić.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, u intervjuu za “Face tv” pojasnila je proceduru po Zakonu o krivičnom postupku, a po kojem postupaju tužioci Tužilaštva BiH u istrazi koja je otvorena protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka suspendiranog direktora FUCZ-a te Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”.

Ona se osvrnula na predmet i pojasnila je proceduralne stvari ne ulazeći u sami meritum, jer kako kaže tim od tri tužioca radi na tome.

– Nakon novinskog članka SIPA je izvršila provjere i utvrđeno je da je to nadležnost Tužilaštva BiH i na tome radi tim tužilaca. Neki kažu da radimo presporo, ali vrijeme je pandemije. Mi smo se kao zemlja trebali pripremiti za to. Ima za sada poprilično otvorenih predmeta za ugrožavanje zdravlja za vrijeme pandemije – pojasnila je Tadić.

Dodala je da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo isprva otvorilo istragu, koju je preuzelo državno tužilaštvo.

– To je bila pravna, a ne politička intervencija. U spisu su bila samo četiri papira. U medijima su se pojavili istupi da smo trebali preuzeti ogromnu dokumentaciju, ali tužiteljica iz sarajevskog tužilaštva kazala je da je otvorila istragu, da ne bi došlo do uništavanja dokaza. Radi se o osnovnoj dokumentaciji – ustvrdila je Tadić.

Ona je dodala da je odmah po preuzimanju predmeta oformila tim od tri tužitelja, i oni sada rade svoj posao.

– Ne mogu govoriti šta će se dalje dešavati. Što se tiče ZKP-a SIPA je imala pravo da ih zadrži na 24 sata, Tužilaštvu, na 24 sata i Sud isto tako…Ne odlučujem da li će ostati u pritvoru, to tužioci odlučuju oni daju prijedlog. Ne mogu govoriti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi da li je prijedlog napisan, jer to tužilački tim radi – kaže Tadić.

U nastavku intervjua Tadić je upitana da da mišljenje o pismu Bakira Izetbegovića, na šta je kazala:

– To je direktan pristisak na rad Tužilaštva i ugrožavanje moje sigurnosti i sigunosti moje porodice koja je već bila ugrožena. Moja sigurnost je dodatno pogoršana, a moram reći da imam u užoj i široj porodici višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj porodici. To je jedna vrsta kelevete. To je prijetnja i pritisak i želja da neko drugi dođe na mjesto glavnog tužioca. Ne znam ko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao – rekla je glavna tužiteljica Tadić.

Tadić je ponovo potcrtala da se ne osjeća sigurno.

– Ne osjećam se sigurno u FBiH gdje provodim život sa cijelom svojom porodicom. Svi članovi moje porodice su u BiH. Ne znam je li to pritisak da napustimo BiH? Ja sam jaka osoba, radim na osnovu činjenica i zakona, na osnovu Ustava. Tako ću nastaviti. Ovo je samo jedan od predmeta. Imamo 6.000 prijavljenih osoba, a ovo su samo tri osobe. Ovaj predmet nije trebao biti toliko izložen pažnji javnosti. Uvijek postoji presumpocija nevinosti bez obzira koliko imate dokaz – rezlutna je bila Tadić.

Tadić je u nastavku razgovora kazala je da su novinari mnogo pomogli u radu Tužilaštva.

– Ne mogu govoriti o dokazima. Na istragu niko ne smije uticati. Bilo kakvo neodgovorno ponašanje bilo koga može se tretirati kao ometanje istrage – kaže Tadić.

Na pitanje šta je u aferi „Respiratori“ tumačeno kao pranje novca, Tadić je rekla da ne može kazati.

– Tužioci vode predmet, oni će donijeti tužilačku odlulku na osnovu materijalnih dokumenata. Ne mogu ništa više reći o tome. Sam naziv afera za Tužilaštvo nije poznat pojam. Mi imamo predmete i prijavljena lica, osumnjičena i optužena lica – kazala je Tadić. Napomenula je da je ovaj predmet je označen kao predmet organizovanog kriminala i korupcije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo