Utorak, 19 listopada, 2021

SIM kartica pronađena u džepu žrtve dala odgovor na jednu od najmisterioznijih priča

Nemojte propustiti

Jedna od najnevjerovatnijih životnih sudbina koje su svjetski mediji prenijeli u posljednjih godinu dana nedavno je sasvim rasvijetljena. Sve je počelo kada su stanovnici mirnog kraja u aveniji Portman, u prigradskom naselju zapadnog Londona, otkrili unakaženo tijelo mladića. Da li ga je neko ubio? Da li je riječ o saobraćajnoj nesreći? Pitanja su se nizala, a jedinu nadu u razrješenje misterije ponudila je SIM kartica pronađena u džepu žrtve.

sim1Mladić u svojim 20-im zadobio je veoma stravične povrede glave i lica, ali kod njega nisu pronađena lična dokumenta, i niko nije bio prijavio njegov nestanak.

“Bio je to crnac u farmerkama i majici, nosio je patike. Licem je bio okrenut ka zemlji. Svi smo bili šokirani i mislili smo da je ubijen” – kaže jedan od stanovnika kraja u kojem se incident desio Džejms Kugele.

BBC je objavio i snimak telefonskog razgovora muškarca koji je prvi policiji prijavio tijelo u svojoj ulici. “To liči na ljudsko tijelo”, čuje se glas.

Ni policija u početku nije bila sigurna kako je nastupila smrt. “Mislili smo da je riječ o saobraćajnoj nesreći. Ali, to je mirna ulica sa stambenim kućama…” – kaže policajac Džeremi Alsap.

Nedavno je utvrđen njegov identitet, u čemu je pomogla sim kartica njegovog telefona. Zvao se Žoze Matada, star 26 godina, a ispao je iz prtljažnika – aviona u letu! Policajci su pozvali sve brojeve koje su pronašli zabilježene na kartici.

U početku je policija mislila da je mladić Angolac, zbog novca koji je kod njega pronađen, ali je sada ustanovljeno da je iz Mozambika.
Njegovo tijelo pronađeno je ubrzo pošto je iznad stambene četvrti proletio avion iz Luande u Angoli koji se spremao za slijetanje na Hitoru.

Ustanovljeno je da Žoze Matada nije bio ni registrovani putnik, niti član posade. Bio je, zapravo, slijepi putnik u avionu, a ispao je kada je pilot izbacio točkove pred slijetanje.

Mrtvozornica Alison Tompson kaže da je i ranije viđala tijela stradalih koji su ispadali iz aviona i kaže da će u ovom dijelu Londona još biti sličnih slučajeva, jer se nalazi na putanji aviona koji slijeću na Hitrou.

Istraga poruka koje je Matada poslao sa svog mobilnog telefona dovela je do Džesike Hant, njegovog nekadašnjeg poslodavca. On je jedno vrijeme bio baštovan i domar u njenoj kući u Johanezburgu u Južnoj Africi.

Ona je bila šokirana kada je od policije čula šta se desilo. “Plakala sam i bila sam u stanju potpunog šoka” – rekla je ona.
Upravo zahvaljujući njenoj pomoći, potvrđen je njegov identitet, jer je na ruci imao stetovirana slova “Z” i “G”. “Žoze je bio veoma fin i ljubazan mladić. Imao je veoma blagu narav. Pričao mi je o teškom životu u njegovom rodnom Mozambiku, nakon što su tu oblast pogodile razorne poplave. Mnogo mi nedostaje” – kaže Džesika Hant.

Prema njenim riječima, on je morao da se snalazi kako je znao i umio da bi prehranio porodicu. Jedno vrijeme je radio i u rudniku, gdje su uslovi rada bili posebno teški. “Jednom prilikom sam mu rekla da bi o njegovom životu mogao da se napiše i roman” – kaže ona.
A onda joj je poslao nekoliko poruka u kojima je naveo da želi da ode u Evropu, u potrazi za boljim životom. “Samo bih voljela da mi je rekao šta su mu planovi, pa da mu kažem da ne ulazi u taj avion.” – dodala je Hant.

Policija još uvijek nije pronašla porodicu Žozea Matade u Mozambiku, a on je sahranjen u neoznačenom grobu nedaleko od mjesta na kom je pao iz aviona.

(Blic)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo