Petak, 22 listopada, 2021

Šimunić se ne predaje, smatra da je za Brazil spreman

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Advokat Damir Prtenjača je uvjeren da će Arbitražni sportski sud (CAS) u Lozani dozvoliti hrvatskom fudbalskom reprezentativcu Josipu Šimuniću nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

“Očekivao sam da će FIFA-ina Komisija za žalbe, ako ne ukinuti, onda bar ublažiti Šimunićevu kaznu od 10 utakmica zabrane nastupa, počevši od SP-a u Brazilu zbog skandiranja ‘Za dom’ nakon utakmice s Islandom. Svjestan sam i činjenice da ‘vrana vrani oči ne kopa’, pa ne mogu reći da je potvrda stava Disciplinske komisije FIFA veliko iznenađenje, ali nam daje realne izglede za uspjeh na CAS-u u Lozani”, izjavio je za Hinu njemački advokat Davor Prtenjača, a prenosi Tportal.

Po njegovim riječima, Komisija za žalbe se nije ni sastala, nego je odluku donijela nakon telefonskih konsultacija.
“Mi smo tek 19. marta dobili odluku FIFA-e iako u njoj stoji da je donijeta još 21. februara. Oni o našoj žalbi nisu ni mogli raspravljati jer smo im je poslali s vrlo obimnim obrazloženjem 17. fenruara, i to na njemačkom jeziku. U tako kratkom roku je nisu mogli prevesti na engleski”, smatra Prtenjača.

Kako je rekao, u FIFA su očekivali da se Šimunić neće žaliti, već da će prihvatiti kaznu kao što su je bez prigovora prihvatili u Hrvatskom fudbalskom savezu.

“Ja sam gospodinu Vrbanoviću kazao da Šimunić ima pravo nastupa na prijateljskoj utakmici protiv Švajcarske jer mu kazna počinje teći tek od SP u Brazilu, ali čelni ljudi HNS-a iz karijerističkih ili nekih drugih razloga svojim postupcima i izjavama nisu nimalo pomogli rasvjetljavanju slučaja Šimunić”, kazao je Prtenjača.
Svoj optimizam crpi iz činjenice da je CAS, u nastojanjima da ne oštete sportiste, u nekoliko slučajeva dopustio nastupe dok se ne provede cijeli postupak.

“Posljednji takav slučaj zbio se na nedavnim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju kada je Ruska federacija kaznila jednu svoju sportistkinju kojoj je A test na doping kontroli bio pozitivan. Ona se žalila CAS-u, koji joj je dopustio nastup na ZOI dok se ne dobiju rezultati B testa. Ona je nastupila u Sočiju, a kada je i B test potvrdio rezultat prve kontrole, bila je diskvalifikovana”, naglasio je njemački advokat.

Kako postupci pred CAS-om traju od 6 do 8 mjeseci, Prtenjača očekuje da će taj sud donijeti odluku da Šimunić može nastupiti u Brazilu do okončanja postupka. Pritom je naglasio da se s njegovom ocjenom slaže i najbolji evropski stručnjak za sportsko pravo Martin Nolte iz Kelna, koji smatra da je FIFA dala dovoljno argumenata za pokretanje i dobijanje postupka pred CAS-om.

“FIFA je moćna organizacija i za nju bi bilo teško priznati da će neko koga je ona drastično kaznila ipak nastupiti na SP-u u Brazilu. Ipak će morati poštivati odluku kakvu donese CAS”, zaključio je Prtenjača.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Evropski parlament se “ujedinio” zbog BiH, stigla i reakcija iz RS

Kako je kazao Radišić, ovo je rijedak slučaj da su predstavnici različitih političkih opcija u Evropskom parlamentu nastupili zajednički. Savjetnik...

Možda vas zanima i ovo