Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Sin Joea Bidena umro od tumora mozga

Nemojte propustiti

Beau Biden (46), najstariji sin američkog potpredsjednika Joea Bidena, umro je u subotu navečer od tumora na mozgu, samo mjesec dana nakon što je iznenada završio u vojnom bolničkom centru Walter Reed pored Washingtona. Tužnu vijest objavio je sam Joe Biden, koji je u saopštenju napisao da mu je srce slomljeno te da je ostao bez riječi.

Bidenov je sin sudjelovao u američkoj invaziji na Irak, nakon čega je postao glavni državni advokat savezne države Delaware, što su mnogi držali početkom njegova uspona na nacionalnoj političkoj sceni.

Prvi ozbiljniji zdravstveni problemi snašli su ga 2010. godine, kada je pretrpio blaži moždani udar. U međuvremenu mu je dijagnosticiran rak i 2013. godine se uglavnom povukao iz javnosti, a lani je u jednoj teksaškoj bolnici bio na operaciji.

Iza njega su ostali supruga Hallie te dvoje djece – Natalie i Hunter.

Saopštenje povodom smrti Beaua Bidena objavio je i predsjednik Barack Obama, koji je napisao da su ga on i supruga Michelle smatrali prijateljem. ‘Michelle i ja tugujemo večeras’, napisao je Obama.

Inače, Beaua je prva životna nedaća snašla kada je imao samo tri godine. U decembru 1972. godine teško je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginule njegova majka Neilia (30) i 13-mjesečna sestra Naomi. Mlađi brat Hunter također je bio teško povrijeđen, ali je preživio.

Tata Joe položio je početkom 1973. godine zakletvu za američkog senatora u bolničkoj sobi, pored Beaua, koji se još oporavljao od povreda.

Navodno su Beau i Hunter nagovorili svog oca da, pet godina nakon tragičnog udesa, oženi svoju novu partnericu Jill, s kojom brak traje sve do danas.

Beau je nakon studija prava gotovo deset godina radio u američkom ministarstvu pravosuđa. Kao volonter je 2001. godine otišao na Kosovo gdje je vodio radionice za tamošnje suce i javne tužioce, kojima je nakon NATO-ovog napada na Srbiju trebala obuka u pripremama za uspostavu nezavisne države.

Godine 2003. pridružio se narodnoj gardi Delawarea, a pet godina poslije poslan je u sklopu jednog od kontingenata vojnika na bojište u Irak. U dva je mandata izabran za glavnog državnog advokata Delawarea, a početkom ove godine zaposlio se u velikom advokatskom uredu Grant & Eisenhofer.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo