Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Sindikalisti budžetskih korisnika nezadovoljni s pomoći od 300 KM, traže 1080 KM

Autor:Fena

Preporučeno

Po riječima predsjednice Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokoga obrazovanja u HNK Edine Čomić, revolt kod sindikalista posebno je izazvala neujednačena isplata u Federaciji.

Odluka Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona da isplati po 300 maraka jednokratne pomoći zaposlenicima svih budžetskih korisnika u tom kanotnu izazvala je nezadovoljstvo među sindikalistima koji traže povećanje te pomoći, odnosno isplatu po 1.080 maraka, zbog čega su u srijedu zaprijetili štrajkom upozorenja i prosvjedima.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNK Josip Milić kaže kako je pomoć od 300 maraka minorna i da je povećanje tog iznosa neophodno, odnosno da će proračunski korisnici biti zadovoljni smo iznosom od 1.080 maraka kako je to i predviđeno odlukom Vlade FBiH kao odgovor na inflaciju.

Upravo se čita:  Stiglo upozorenje na olujni južni vjetar u cijeloj BiH "Budite spremni na smetnje, rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina"

Dodaje kako će, u slučaju da se kantonalna vlada ogluši na njihov zahtjev za povećanjem te jednokratne pomoći, članovi sindikata korisnika proračuna HNK održati štrajk upozorenja, a zatim i protest.

Po riječima predsjednice Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokoga obrazovanja u HNK Edine Čomić, revolt kod sindikalista posebno je izazvala neujednačena isplata u Federaciji.

– Odluka Vlade FBiH koja je trebala pomoći najugroženije kategorije, pomaže one koji su u najboljem položaju, odnosno tvrtke u kojima su najveće plaće i to je ono što je izazvalo revolt kod članova sindikata. Nezadovoljstvo je veće što se i u nekim županijama isplaćuje ta naknada u punom iznosu, jer onda ovaj iznos od 300 maraka za korisnike budžeta HNK izgleda stvarno ponižavajući – istaknula je Čomić.

Upravo se čita:  Preminuo Mujo Kantić, direktor "Kantić touristika"

Također je podsjetila kako je Koordinacija sindikata korisnika proračuna HNK sredinom mjeseca uputila dopis Vladi HNK za hitan sastanak i povećanje odobrenog iznosa od 300 na 1.080 maraka na što se kantonalna vlada oglušila.

Podsjetimo, Odluka za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNK bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 maraka po zaposleniku donesena je 12. oktobra.

Predsjednik Sindikata učitelja HNK Goran Miličević podsjetio je ovom prilikom na inflaciju koja je ove godine porasla na 20 posto s tendencijom rasta.

– Sve je poskupjelo, od hrane do goriva, što pogađa posebno radnike te bi na prvom mjestu svaka vlada trebala prvo povesti računu o tome – rekao je Miličević.

Upravo se čita:  BH Pošta upozorava: Kruži lažni oglas za prodaju izgubljenih paketa

Napomenuo je kako se zahvaljujući inflaciji svi proračuni jako dobro pune i da upravo zato vlade trebaju vratiti nešto od tog iznosa kroz jednokratnu pomoć čime bi se, mišljenja je, smanjio udar inflacije na sve radnike.

Također smatra kako županijski proračun ne stoji loše te da je pomoć od nešto više od četvrtine iznosa od 1080 maraka zaista neznatna.

– Radnici osnovnih škola su spremni na protest i štrajk ako se jednokratna pomoć znatno ne uveća, odnosno bit će zadovoljni samo iznosom od 1.080 maraka- poručio je na kraju Miličević.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo