Subota, 4 prosinca, 2021

Sindikalisti se hvale povećanjem satnice sa 2,75 na 3,50 KM

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Sindikat metalaca FBiH je u saopćenju za javnost istakao i zahtjev za usvajanje najniže plate u iznosu od 70 posto od prosječne plate u Federaciji BiH.

Dan metalaca, 15. novembar, protiče u podsjećanju na 129 godina sindikalnog organizovanja metalaca u BiH i 24 godine od prvog poslijeratnog kongresa Sindikata metalaca BiH, saopćeno je iz Sindikata metalaca FBiH.

Za ovu godišnjicu, kako dodaju, ohrabruje što je ranije potpisan novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala u Federaciji BiH koji je donio povećanje minimalne satnice sa 2,75 KM na 3,50 KM.

– Ne možemo biti zadovoljni, ali možemo konstatovati da je napravljen iskorak u formiranju pristojne i normalne satnice u skladu sa potrebama radnika. Konstatovano je da je nova satnica primijenjena u oko 85 posto firmi, dok se očekuje privođenje kraju pregovora za provođenje navedene satnice u preostalim firmama – dodaju iz Sindikata.

Naveli su da još traju ‘borbe’ i pregovori, te iskazali posebnu podršku svojim sindikalnim organizacijama koje se na različite načine bore za očuvanje i poboljšanje uslova unutar matičnih firmi – ArcelorMittal Zenica d.o.o., Binas d.d. Bugojno, Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d., Zrak d.d. Sarajevo, Energoinvest, d.d. Sarajevo, Cimos Gradačac. Puna podrška dolazi i od IndustriAll European trade union i IndustriAll global union u cilju pozitivnog okončanja aktivnosti tih sindikalnih organizacija.

Sindikat metalaca FBiH je u saopćenju za javnost istakao i zahtjev za usvajanje najniže plate u iznosu od 70 posto od prosječne plate u Federaciji BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo