Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Sindikat GRAS-a najvljuje proteste od utorka

Nemojte propustiti

Protesti GRASA-a (Foto: Arhiv)
Protesti GRASA-a (Foto: Arhiv)

Sindikat radnika komunalne privrede Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS saopćio je da smo svi svjedoci da su uposlenici GRAS-a pokušali učiniti sve kako bi popravili situaciju u javnom prijevozu, koja je daleko od one kakvu zaslužuju stanovnici Kantona Sarajevo i uposlenici tog preduzeća.

Podsjećaju da je bilo više obustava saobraćaja, dva štrajka glađu, više štrajkova upozorenja i hiljade sati razgovora s vlasnikom preduzeća, što je za rezultat donijelo niz sporazuma i zaključaka koji su trebali dovesti GRAS do “zelene grane”.

Ističu da niti jedan zaključak iz više sporazuma nije ispoštovan, pa GRAS umjesto da ide ka “zelenoj grani” ide ka uništenju, za šta nema drugog objašnjenja, nego da se to radi namjerno.

Iz Sindikata tvrde da se isti scenarij dešava i s poslJednjim zaključcima koje je Skupština Kantona Sarajevo naložila Vladi, Upravi preduzeća i Sindikatu GRAS-a, a čija bi realizacija dovela do postepenog ozdravljenja preduzeća.

Naglašavaju da je jedini zaključak koji je ispoštovan onaj koji se tiče smanjenja plate i toplog obroka uposlenicima GARS-a., na šta su nevoljno pristali iako su znali da su oni najmanji krivci za situaciju u preduzeću.

Iz Sindikata navode da su mislili da će i ostali zaključci biti ispoštovani, što bi dovelo do poboljšanja javnog prijevoza (osposobljavanje vozila) i poboljšanja situacije za uposlenike GRAS-a (redovnija primanja), ali da je istina sasvim drugačija.

Pojašnjavaju da se stanje voznog parka pogoršava, a da su prava radnika sve ugroženija, zbog čega im ne preostaje ništa drugo nego da pokušaju ponovo skrenuti pažnju javnosti da se GRAS sistematski uništava, a što bi za posljedicu imalo haotičnu situaciju u javnom prijevozu i 1.700 uposlenika na ulici.

– Ovim putem vas obavještavamo da organiziramo proteste ispred Vlade Kantona Sarajevo od utorka, 17. februara, pa nadalje, sa početkom u 15 sati. Još jednom molimo poslanike Skupštine KS-a da iskoriste svoj autoritet i utječu na Vladu i Upravu preduzeća da ispoštuju donesene zaključke – navedeno je u saopćenju Sindikata radnika komunane privrede KJKP GRAS koje je dostavljeno premijeru i ministru saobraćaja KS-a, predsjedavajućoj i zamjeniku predsjedavajuće Skupštine KS-a, predsjedniku Skupštine GRAS-a, te Nadzornom odboru i v.d. generalnog direktora GRAS-a.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo