Sinoć je počelo zimsko računanje vremena: Evo kad ćemo posljednji put pomjeriti kazaljke na satu! | | Bh-index

Sinoć je počelo zimsko računanje vremena: Evo kad ćemo posljednji put pomjeriti kazaljke na satu!

Život    Datum: 27.10.2019.    
Autor: Redakcija


Dok traju rasprave o tome u kojoj vremenskoj zoni ostati kada EU ukine pomjeranja sata 2021. godine mi smo na zimsko računanje vremena prešli noćas u tri sata kada smo kazaljke vratili sat unazad.

Ljetnjo i zimsko računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Međutim, ta praksa će potrajati još dvije godine.

Podsjetimo, Odbor za promet i turizam Evropskog parlamenta izglasao je s 23 glasa za i 11 protiv izglasao da se 2021. godine ukine ljetno i zimsko računanje vremena.

Foto: Pixabay

Prema prijedlogu Odbora, posljednje pomicanje sata u zemaljama članicama EU bilo bi posljednje subote u martu za dvije godine.

Za one članice koje odluče da će trajno zadržati ljetno vrijeme, dakle ono u kojem je vrijeme jedan sat ispred sunčanog. One ostale članice, koje odluče zadržati zimsko vrijeme, dakle ono u kojem se mjerenje vremena poklapa sa sunčevim, posljednji će put pomicati kazaljke zadnje nedjelje u oktobru 2021. godine.

Tako je prihvaćena odluka Europske komisije da se ukine pomicanje sata, ali je provedba odgođena za dvije godine.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.