Četvrtak, 29 srpnja, 2021

SIPA i UIOBiH pokrenuli obimnu akciju “List 1”

Nemojte propustiti

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva „List 1“ zbog organiziranog kriminala, koja se izvodi u saradnji s pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta BiH.

U toku su pretresi objekata na deset lokacija na području općina Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH (Saučesništvo).

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a nastavak su akcije „List“ koja je realizirana u julu ove godine.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su od marta do oktobra, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana, bez njegovog prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize, na način da je prvoosumnjičeni kupovao duhan u listu, organizirao njegovo rezanje, preradu i pakovanje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duhan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom periodu prodato je najmanje 15 hiljada kilograma rezanog duhana, čime je Budžet BiH oštećen za iznos od od oko 1.200.000 KM, a pribavljenja protivpravna imovinska korist veća od 80 hiljada KM.

Više informacija bit će saopćeno tokom dana, najavljeno je iz SIPA-e.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Dodikove komisije o Srebrenici: “Ovo je sramotno”

On je nazvao izvještaj “sramotnim” za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi se s utvrđenim cinjenicama...

Možda vas zanima i ovo