Nedjelja, 28 studenoga, 2021

SIPA izuzima dokumentaciju o izgradnji Sarajevske zaobilaznici

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), po naredbi Tužilaštva BiH, zatražili su od preduzeća Ceste Federacije BiH (FBiH) kompletnu dokumentaciju o izgradnji LOT-a 2 Sarajevske zaobilaznice od Butila do Briješća, koju su gradili hrvatski Osijek kotekst i austrijski Strabag, zbog navoda o eventualnim nezakonitostima.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je federalnim medijima da je zatražena dokumentacija koja se odnosi na tenderske procedure i određena finansijska dokumentacija.

“Tužilaštvo provjerava navode o eventualnim nezakonitostima prilikom izgradnje Sarajevske zaobilaznice. Rad na ovom predmetu vodi tužilac Posebnog odjeljenja za organozovani kriminal, privremeni kriminal i korupciju”, pojasnio je Grubešić.

Portparol Sipe Kristina Jozić izjavila je da će privremeno oduzeta dokumentacija biti dostavljena Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Izvještaj sudskog vještaka, koji je ranije dostavljen Tužilaštvu BiH, potvrđuje da je asfalt na LOT-u 2 Sarajevske zaobilaznice u prosjeku tanji za oko sedam odsto od predviđene debljine, a na pojedinim mjestima i više od dva centimetra.

Istraga je usmjerena i na kvalitet ugrađenog materijala.

Vještak je utvrdio da završni sloj asfalta nikada nije postavljen zbog čega bi moglo da dođe do ponovne ugradnjeg donjeg sloja.

Ustanovljeno je i da prilikom nadzora radova nikada nije izvršena spoljna kontrola.

U preduzeću Ceste FBiH tvrde da su sve radili u skladu sa zakonom, što ne mogu garantovati i za izvođače radove, te da finansijske štete za federalni budžet neće biti.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo