Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

SIPA okončala provjere za Krišto, sjednica Predsjedništva BiH još nije zakazana

Autor:Patria

Nemojte propustiti

U pozivu za sjednicu Predsjedništva BiH 21. decembra nema tačke koja se odnosi na imenovanje, ali bi trebala biti održana posebna sjednica samo sa tom tačkom dnevnog reda.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) okončala je provjere za Borjanu Krišto, kandidatkinju za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH kazali su iz SIPA-e za Patriju.

Dalja procedura prema Zakonu o Vijeću ministara BiH nalaže da Predsjedništvo BiH razmatra imenovanje mandatara i uputi prijedlog Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odnosno ime lica imenovanog za predsjedavajućeg Vijeća ministara, kao i sljedeće informacije: a) potpisanu izjavu, čiji oblik i sadržaj propisuje Izborna komisija, u kojoj imenovano lice daje podatke iz člana 10d. stav 1. tačke a) alineja od 1) do 6) ovog Zakona; b) službenu potvrdu Izborne komisije da navedeno lice ispunjava sve uvjete iz člana 10c. ovog Zakona.

CIK je 14. decembra saopštio da Borjana Krišto ispunjava uslove za mandatara.

U pozivu za sjednicu Predsjedništva BiH 21. decembra nema tačke koja se odnosi na imenovanje, ali bi trebala biti održana posebna sjednica samo sa tom tačkom dnevnog reda.

Nakon što prođe sva procedura, Predstavnički dom PS BiH donosi odluku o potvrđivanju lica imenovanih na dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministara i zamjenika ministara u roku od tri dana od dana kada je primio preporuku Komisije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Divna gesta! Granični policajci Srbije opremili Envera Beganovića hranom, sokovima i voćem u nastavak puta za Mekku

Nakon pređenih preko 1600 kilometara puta Enver je u petak stigao u Novi Pazar, gdje su ga srdačno dočekali...

Možda vas zanima i ovo