Utorak, 30 studenoga, 2021

SIPA pretresa prostorije Federalne uprave civilne zaštite i firme “Srebrena malina”

Nemojte propustiti

Fahrudin Solak, direktor FUCZ je pripadnicima SIPA-e ustupio svu dokumentaciju o nabavci respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova Federacije, vrijednih 10,5 miliona KM te je s njim obavljen razgovor.

Istraga Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi sa spornim uvozom respiratora iz Kine koji je obavila kompanija “FH Srebrena malina” traje u više smjerova, a kako saznaje Patria u toku su pretresi na više lokcija.

Osim prikupljanja dokaza na Međunarodnom aerodromu Sarajevo istražitelji SIPA-e ušli su u prostorije Federalne uprave civilne zaštite na Stupu u ulici Vitomira Lukića. Tom prilikom pripadnicima SIPA-e Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a je ustupio svu dokumentaciju o nabavci respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova Federacije, vrijednih 10,5 miliona KM te je s njim obavljen razgovor.

Istragu sporne nabavke respiratora iz Kine koju je srebrenička “Srebrena malina” dogovorila s Federalnom upravom civilne zaštite za 10,5 miliona KM vodi SIPA zajedno s Tužilaštvom BiH koje je jučer od Tužilaštva Kantona Sarajevo konce istrage preuzelo u svoje ruke.

Kako javlja N1 televizija, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u popodnevnim satima započeli su pretres prostorija poljoprivrednog gazdinstva FH Srebrena malina u Vogošći.

Advokat Fahrudina Solak: Sve je po zakonu

“Imam eksluzivu za vas, branilac sam gospodina Solaka, tj. u ovoj fazi punomoćnik. Prema zvaničnoj informaciji on još uvijek nema status osumnjičenika. Molim vas, ono što je veoma bitno, ja sam od jutros proučavao predmet, dobio sam kompletnu dokumentaciju koju je već dobilo Tužilaštvo i SIPA – sve što su u medijima objavili, sve kvalifikacije koje su iznijeli apsolutna su laž. Postupak, pravna procedura i na koji način je izvršena nabavka – odrađen je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima”, istakao je Kolić.

Advokat je optužio “gospodu iz Agencije za javne nabavke BiH” za iznošenje laži.

“Gospoda koja iznose kvalifikacije da je trebalo ovaj postupak javne nabavke provesti na način kako to oni tumače iz države Agencije, oni lažu i dezavuišu javnost. To je sramota za njih same”, zaključio je Kolić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo