Nedjelja, 1 listopada, 2023

SIPA u UIOBiH zbog šefice i njenih “crnokošuljaša”

Preporučeno

SIPA je u ranijoj istrazi o ovim zloupotrebama utvrdila da su inspektori najmanje deset puta koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provjeravaju navode o korumpiranim inspektorima Grupe za suzbijanje krijumčarenja iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), koji su reketirali trgovce.

Po naredbi Suda BiH inspektori su prethodna dva dana pregledali i privremeno oduzeli dokumentaciju u ovoj instituciji zbog sumnje da su izvršena krivična djela zloupotreba položaja i primanja dara, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Upravo se čita:  Bećirović: Dodik neka zaboravi i mirno i nemirno razbijanje države BiH

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine otkrio da su šefica Grupe Jelena Majstorović i inspektori Radenko Popović, Stevo Savić i Vladimir Puzić tokom 2017. i 2018. godine kao službena lica ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima, tražeći im mito u zamjenu za oduzimanje robe. Uzimali su novac i puštali trgovce da nastave raditi kao i do tada ili su im pisali prekršajne naloge na manje kazne.

Upravo se čita:  "Ne vidim ništa sporno": Doktor iz Brčkog priznao da je ispod fontane zakopao kosti žrtve

Trgovci širom BiH, koji su zatečeni sa viškom robe, davali su mito od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka.

SIPA je u ranijoj istrazi o ovim zloupotrebama utvrdila da su inspektori najmanje deset puta koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

„Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine“, navedeno je u SIPA-inom dokumentu, a vlasnici tvrde da im nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Vlasnici radnji su novinarima CIN-a opisali neprofesionalan odnos inspektora UIO-a: pri ulasku u radnje su tražili da se ugasi videonadzor, pretresali su privatne prostorije bez naloga suda te izvrtali torbe i lične stvari, a robu koju pronađu su oduzimali kršeći procedure, tvrde trgovci.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo