Nedjelja, 26 ožujka, 2023

SIPA uhapsila i bivšeg ministra policije PK

Nemojte propustiti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u jučerašnjoj akciji na području Orašja uhapsili su deset osoba.

Oni se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Među uhapšenima je i Marko Dominković, bivši visoki dužnosnik SIPA-e koji je jedno vrijeme početkom 2012. godine, bio i direktor ove Agencije. On je na ovu funkciju imenovan u januaru 2012. godine kao zamjenik direktora Agencije, a obnašao ju je do imenovanja Gorana Zubca krajem februara iste godine.

Ostali uhapšeni uglavnom su vojna lica, a na listi se našlo i ime Tade Oršolića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Posavskog kantona, javlja N1. On je također uhapšen u velikoj akcije SIPA-e, a njegovo, kao i hapšenje preostalih devet osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, izazvalo je burne reakcije u Hrvatskoj.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo