Petak, 25 lipnja, 2021

SIPA uhapsila i bivšeg ministra policije PK

Nemojte propustiti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u jučerašnjoj akciji na području Orašja uhapsili su deset osoba.

Oni se terete da su kao pripadnici struktura HVO u Orašju, Vojne policije HVO i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Među uhapšenima je i Marko Dominković, bivši visoki dužnosnik SIPA-e koji je jedno vrijeme početkom 2012. godine, bio i direktor ove Agencije. On je na ovu funkciju imenovan u januaru 2012. godine kao zamjenik direktora Agencije, a obnašao ju je do imenovanja Gorana Zubca krajem februara iste godine.

Ostali uhapšeni uglavnom su vojna lica, a na listi se našlo i ime Tade Oršolića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Posavskog kantona, javlja N1. On je također uhapšen u velikoj akcije SIPA-e, a njegovo, kao i hapšenje preostalih devet osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, izazvalo je burne reakcije u Hrvatskoj.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo