Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Širi se projekat Regionalne deponije Mošćanica

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Stanje s deponovanjem komunalnog otpada značajno se popravlja u većem broju općina na području centralne Bosne.

Proteklog mjeseca Općina Vitez pristupila je u zajednički regionalni koncept zbrinjavanja otpada na sanitarnoj deponiji Mošćanica kod Zenice, tako da se sada u lancu upravljanja čvrstim otpadom nalaze općine Zenica, Travnik, Visoko, Žepče, Vitez i Busovača.

Prema ranijim planovima Regionalnu deponiju trebaju koristiti i općine Kakanj, Novi Travnik i Zavidovići, koje će kasnije početi koristiti usluge ove deponije.

Da bi se poboljšalo stanje s upravljanjem komunalnim otpadom značajan doprinos dalo je resorno Federalno ministarstvo putem programa sufinasiranja projekata za zatvaranje tehničkih neuređenih općinskih deponija i unapređenja rada centara za upravljanje komunalnim otpadom.

Ovo ministarstvo je sufinansiralo projekte zatvaranja lokalnih deponija u Maglaju, Olovu, Vitezu, Žepču, Kaknju, Bugojnu, Busovači, Visokom i Zenici.

Istovremeno se sufinansiraju i dodatni projekti daljeg razvoja Regionalne deponije Mošćanica kod Zenice, koja će biti osnova u daljnjim aktivnostima upravljanja komunalnim otpadom na području centralnog dijela Bosne.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo