Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Sirijska vojska na Halep baca i vakumske bombe

Nemojte propustiti

Oko 500 dezertera iz sirijske vojske iz Jordana se vratilo u Siriju kako bi se borili na strani opozicije.

Foto: AnadolijaŠef ureda za odnose sa javnošću Sirijskog revolucionarnog vijeća Ebu Ubeyde saopćio je da vojska režima predsjednika Bashara al-Assada u napadima na Halep koristi i vakumske bombe.

U saopćenju se navodi da se radi o strašnom oružju, koje u momentu eksplozije stvara vakuum zonu, a pluća svih živih bića u tom prostoru pucaju.
Uporedo s tim, dopisnik agencije Anadolija javlja da se više od 500 sirijskih aktivista, koji su izbjegli iz zemlje i smjestili se u jordanskom gradu Ramseu, vratilo u Siriju i priključilo Nezavisnoj vojsci Sirije u borbi protiv režimskih snaga. Radi se uglavnom o dezerterima iz sirijske vojske.

Bivši oficir i komandant obavještajne službe u zračnim snagama sirijske vojske Afak Ahmed je razgovarao sa novinarom agencije Anadolija i kazao da je i on sam prvo izbjegao u Jordan sa porodicom, a potom se vratio u domovinu da se bori protiv Assadovog režima.

„U Jordan je izbjeglo oko osam hiljada sirijskih vojnika od početka pobune. Velika većina se vratila u Siriju kako bi zaustavila diktaturu predsjednika Assada”, kazao je Ahmed.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo