Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Sirijska vojska na Halep baca i vakumske bombe

Nemojte propustiti

Oko 500 dezertera iz sirijske vojske iz Jordana se vratilo u Siriju kako bi se borili na strani opozicije.

Foto: AnadolijaŠef ureda za odnose sa javnošću Sirijskog revolucionarnog vijeća Ebu Ubeyde saopćio je da vojska režima predsjednika Bashara al-Assada u napadima na Halep koristi i vakumske bombe.

U saopćenju se navodi da se radi o strašnom oružju, koje u momentu eksplozije stvara vakuum zonu, a pluća svih živih bića u tom prostoru pucaju.
Uporedo s tim, dopisnik agencije Anadolija javlja da se više od 500 sirijskih aktivista, koji su izbjegli iz zemlje i smjestili se u jordanskom gradu Ramseu, vratilo u Siriju i priključilo Nezavisnoj vojsci Sirije u borbi protiv režimskih snaga. Radi se uglavnom o dezerterima iz sirijske vojske.

Bivši oficir i komandant obavještajne službe u zračnim snagama sirijske vojske Afak Ahmed je razgovarao sa novinarom agencije Anadolija i kazao da je i on sam prvo izbjegao u Jordan sa porodicom, a potom se vratio u domovinu da se bori protiv Assadovog režima.

„U Jordan je izbjeglo oko osam hiljada sirijskih vojnika od početka pobune. Velika većina se vratila u Siriju kako bi zaustavila diktaturu predsjednika Assada”, kazao je Ahmed.

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komesar MUP-a KS: Sve ukazuje na to da se radi o terorizmu

Selimović je potvrdio da su jutros zaprimljene i dvije dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u prostoriji Općine centar i...

Možda vas zanima i ovo