Petak, 3 veljače, 2023

Sirijski pobunjenici demantiraju upotrebu hemijskog oružja i optužuju Damask

Nemojte propustiti

Pobunjenici Slobodne sirijske vojske (ASL) su demantirali u utorak optužbe sirijskog režima koji tvrdi da su oni ispalili rakete opremljene s hemijskom glavom “i pripisuju odgovornost za ovaj napad Damasku.
sirijska_vojska
– Mi znamo da je vojska (režimska) gađala Han el-Assal upotrijebivši raketu dugog dometa – izjavio je novinskoj agenciji AFP glasnogovornik ASL-a Luay Mukdad, koji učestvuje na sastanku opozicije u Istanbulu.

– Ne možemo još potvrditi da li je raketa sadržavala hemijsko oružje, ali možemo jasno potvrditi da je sadržavala nekonvencijalne materijale – dodao je on.

– Ima veliki broj žrtava i brojni povrijeđeni imaju probleme s disanjem – izjavio je Mukdad.

Režim predsjednika Bašara el-Assada je optužio u utorak pobunjenike da su ispalili jednu raketu s hemijskom glavom na pokrajinu Alep (na sjeveru) koja je ubila 15 osoba.

– Teroristi su lansirali jednu raketu koja je sadržavala hemijska sredstva na regiju Han el-Assal u pokrajini Alep i ubili 15 osoba, uglavnom civila – objavila je sirijska novinska agencija Sana.

Ovo je prvi put da sirijski režim iznosi takvu optužbu protiv pobunjenika.

– Mi nemamo ni rakete dugog dometa ni hemijsko oružje. I da ih imamo ne bismo ih upotrijebili uzimajući pobunjenike za mete – naglasio je Mukdad.

Međunarodna zajednica je povećala broj upozorenja Damasku protiv upotrebe hemijskog oružja. Zapadni i izraelski zvaničnici izrazili su bojazan da ovo oružje ne padne u ruke nekim opozicijskim frakcijama.

Mi mislimo da je vojska ispalila ovu raketu kao odgovor međunarodnom angažovanju vezanom za davanje odobrenja za naoružavanje pobunjenika. Režim želi reći svijetu da ako on naoruža pobunjenika zapalit će cijelu zemlju”, komentirao je Mukdad.

– Ovaj napad je bez sumnje prešao sve crvene linije međunarodne zajednice – ocijenio je on.

(Fena/Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo