Utorak, 5 prosinca, 2023

Sistem radi sporo, ali nema gužvi: Počelo izdavanje biometrijskih ličnih karata

Preporučeno

U Banjaluci je jutros počelo izdavanje elektronskih ličnih karata, sistem radi sporo, ali za sada nema gužvi, potvrđeno je Srni u banjalučkom Centru javne bezbjednosti.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Građani zahtjev za novu ličnu kartu mogu predati do 20.00 časova, a njena cijena je 18 KM.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan rekao je ranije da su uspješno završene sve pripreme za početak uvođenja elektronskih ličnih karata u BiH.

Upravo se čita:  Dolazi zima duga i hladna: Minusi “okovali” gradove

On je izjavio da sadašnja lična karta važi sve do roka koji piše na njenom obrascu, te da nema nikakve “nasilne” zamjene dokumenata.

Građanima je na ovaj način omogućena dodatna zaštita, a nadležnim organima bolja identifikacija građana, jer se BiH kao i NJemačka opredijelila za beskontaktni čip koji će biti smješten u unutrašnjim slojevima lične karte i vizuelno se neće vidjeti.

Upravo se čita:  Šta donose nove promjene? PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isplatu prve penzije će se i dalje dugo čekati

Lična karta državljana BiH koja sadrži čip, u skladu sa određenim standardima i preporukama, postaje putni dokument, kao što je i pasoš. Ona dobija potpuno identičnu funkciju putnog dokumenta kakav je predviđen da u određenom roku imaju sve države članice EU za putovanja unutar Unije.
(Srna)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo