Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Sistem radi sporo, ali nema gužvi: Počelo izdavanje biometrijskih ličnih karata

Nemojte propustiti

U Banjaluci je jutros počelo izdavanje elektronskih ličnih karata, sistem radi sporo, ali za sada nema gužvi, potvrđeno je Srni u banjalučkom Centru javne bezbjednosti.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Građani zahtjev za novu ličnu kartu mogu predati do 20.00 časova, a njena cijena je 18 KM.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan rekao je ranije da su uspješno završene sve pripreme za početak uvođenja elektronskih ličnih karata u BiH.

On je izjavio da sadašnja lična karta važi sve do roka koji piše na njenom obrascu, te da nema nikakve “nasilne” zamjene dokumenata.

Građanima je na ovaj način omogućena dodatna zaštita, a nadležnim organima bolja identifikacija građana, jer se BiH kao i NJemačka opredijelila za beskontaktni čip koji će biti smješten u unutrašnjim slojevima lične karte i vizuelno se neće vidjeti.

Lična karta državljana BiH koja sadrži čip, u skladu sa određenim standardima i preporukama, postaje putni dokument, kao što je i pasoš. Ona dobija potpuno identičnu funkciju putnog dokumenta kakav je predviđen da u određenom roku imaju sve države članice EU za putovanja unutar Unije.
(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Lukašenko prijeti Zapadu: ‘Ako se samo usudite napasti, odgovaramo u sekundi’

Strahovalo se da će se Bjelorusija službeno priključiti Rusiji u ratu otkako je započeo sukob u Ukrajini krajem februara,...

Možda vas zanima i ovo