Petak, 1 ožujka, 2024

Situacija alarmantna: Vlada FBiH traži da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH

Preporučeno

Vlada FBiH zatražit će danas na sjednici u Sarajevu, koje je u toku, da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH, saznaje portal “Avaza”.

Riječ je inicijativi Vlade FBiH, na prijedlog ministra trgovine Zlatana Vujanovića (SBB).

Kako saznajemo, Ministarstvo trgovine je, prateći odnose ponude i potražnje peleta, kao i kretanje cijene istog, konstatiralo da je situacija na tržištu peleta u Bosni i Hercegovini dostigla alarmantan nivo.

Upravo se čita:  Ryanair podiže cijene karata!?

Naime, kako se navodi u informaciji, na evropskom tržištu evidentna je ogromna nestašica peleta, kojoj je od 2020. godine doprinijela pandemija COVID-19, a nakon toga je situacija dodatno pogoršana ratom u Ukrajini

Tržište peleta u Bosni i Hercegovini, naglašeno je, suočeno je sa enormnim skokom cijena. Podsjećamo, prošle godine cijena peleta kretala se po toni između 300 do 400 KM, a sada je već dostigla cijenu od 600 KM i više. Takva cijena dovodi građane, odnosno potrošače u vrlo nezavidan položaj.

Upravo se čita:  Da li su ukinuti i ovi letovi iz Tuzle? Zamaero objavio poražavajuće informacije

– Imajući u vidu postojeća dešavanja sa rastom izvoza i cijenom peleta, što će zasigurno onemogućiti osiguranje dovoljne količine istog sa ekonomskim prihvatljivom cijenom za tržište Bosne i Hercegovine, samtramo potrebnim da Vlada Federacije BiH zatraži od Vijeća ministara BiH da donese privremenu mjeru, odnosno Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine – stoji u informaciji vezanoj za alarmantnu situaciju na tržištu pelete.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas