Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Situacija se drastično promijenila: Obama šalje specijalce u Irak

Nemojte propustiti

pictures-2013_august-Barack_Obama_vojska_631237714

Bijela kuća je odlučila da pošalje jedinicu specijalaca u glavni grad Iraka. Predsjednik Barack Obama je očito morao da reaguje zbog vojnih uspjeha islamista iz pokreta ISIS. Čak se razmatra i saradnja sa Iranom.

U Bagdad je poslano 275 vojnika iz redova specijalnih jedinica. Oni će podržati američke sigurnosne službe koje štite građane SAD na službi u ambasadi u Bagdadu. Predsjednik SAD Barack Obama je u posebnom pismu kojim se obratio Kongresu prenio da je slanje specijalaca počelo još u nedjelju (15.6.), te da su oni opremljeni za borbena djejstva.

SAD još od kraja 2011. nemaju svojih vojnika u Iraku. Ipak, situacija u Iraku se dramatično promijenila nakon ofanzive jedinica sunitske terorističke organizacije ISIS. One su proteklih dana pod svoju kontrolu stavile velika područja u toj zemlji. Obama je saopštio kako će jedinica specijalaca ostati na terenu dok to “situacija bude zahtijevala”.

Američka ambasada u Bagdadu i dalje radi

Bijela kuća prenosi kako će specijalci pomoći prilikom evakuaicije osoblja ambasade u Bagdadu. Diplomate i službenici će biti prebačeni u konzulate u Arbilu i Basri, te u susjedni Jordan. Ambasada u Bagdadu će ipak ostati otvorena i većina njenih uposlenika će ostati u glavnom gradu Iraka.

170 specijalaca se već nalaze na terenu, a prije njihovog slanja u Bagdad tamo je ionako boravilo od 200 do 300 pripadnika snaga sigurnosti koji su se starali za bezbjednost u američkoj ambasadi.

Nakon što je u Persijski zaliv poslano nekoliko brodova iz pratnje američkog nosača aviona “George H.W. Bush”, u ponedjeljak (16.6.) u Zaliv je poslan i ratni brod “USS Mesa Verde”. Ovaj brod je tako koncipiran za akcije na moru, ali i kao podrška prilikom iskrcavanja kopnenih trupa. On nosi i avion koji može da uzleti vertikalno, ali i 550 marinaca.
Moguća saradnja SAD i Irana

O novonastaloj krizi u Iranu su u ponedjeljak po prvi put razgovarali i predstavnici vlada u Vašingtonu i Teheranu.

I jedna i druga strana su signalizirale spremnost na saradnju u borbi protiv terorista koji se regrutuju iz redova muslimana sunita. Većina stanovništva Iraka i Irana su šiiiti.

Do kontakta je došlo u Beču, na marginama pregovora koji se vode o atomskom programu Irana. Glasnogovornica američkog ministarstva vanjskih poslova Marie Harf je rekla da obje zemlje imaju “zajednički interes da se zaustavi napredovanje ISIS-a”.

Američko ministarstvo odbrane je istovremeno reagovalo kako bi se izbjegao utisak da predstoji vojna saradnja Vašingtona i Teherana. “Ne postoji bilo kakav plan koordinacije vojnih aktivnosti između SAD i Irana”, naglasio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo