Srijeda, 12 svibnja, 2021

Sjećate li se 2012. godine? Na današnji dan snijeg u BiH se mjerio metrima: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Nemojte propustiti

“Visina snijega u BiH mjeri se metrima. Vozila i ljudi zatrpani su u lavinama. U pojedinim dijelovima proglašeno stanje elementarne nepogode…” – ovako su izgledali medijski izvještaji na današnji dan 2012. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu zahvatilo veliko snježno nevrijeme. Zbog snijega veći dio zemlje potpuno je bio paralisan.

Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima. Ciklon Gabor donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene. Više graničnih prijelaza nije bilo u funkciji, sa aerrodroma nije bilo letova, a cestovnom saobraćaju, uglavnom, nije bilo ni govora.

Tako su oni koji su morali, do radnih mjesta pokušavali stići pješice, s obzirom da se zimske službe nisu mogle izboriti s tolikom količinom snijega i čistile su uglavnom najprirotenije ceste, kao što su prilazi zdravstvenim ustanovama. U veći škola nije bilo nastave.

U Sarajevu je bilo proglašeno stanja prirodne nesreće, a građani su, kao i uvijek u teškim situacijama pokazali veliku humanost u pomaganju jedni drugima i akcijama čišćenja snijega.

Tog 4. februara 2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine. Saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi…

Širom BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

I Mostar, inače poznat po blagoj klimi, tih je dana bio potpuno paralizovan grad. Osim što je snijeg onemogućio kretanje Mostarcima nenaviklim na zimske uslove, brojni su danima bili bez struje i vode. Čak je Neum bio pod snijegom i velikim ledom. U Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm.

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj. Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

Narednih dana natprosječno toplo 

“Natprosječno topli dani su pred nama, a de facto možemo reći da imamo i mali februarski toplotni val s obzirom na to da će, po definiciji toplotnog vala, temperature zraka najmanje pet dana odstupati za pet ili više stepeni od višegodišnjeg prosjeka”, navodi meteorolog Face TV-a Nedim Sladić.

Od sutra prolazno jača atmosferski tlak s juga kontinenta, a po visini utječe termobarički greben koji u jugozapadnom visinskom strujanju povlači još topliji i većinom suh zrak, zbog čega će temperature zraka u dane vikenda značajnije odstupati u odnosu na višegodišnji prosjek 1981 – 2010. Uz navjetrinsku stranu Dinarida zadržavat će se dosta vlažnog zraka na nižim vertikalnim slojevima atmosfere, zbog čega će često u Hercegovini, jugozapadnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne biti oblačnije u odnosu na ostatak zemlje. Na planinama primjećuje se od sutra i utjecaj sve izraženijeg juga s fenskim utjecajem, kako će podignut i vlažan zrak na navjetrinskoj strani Dinarida se sušiti i dodatno zagrijavati silaskom niz planinu, pa uz isušivanje vlage u nižim vertikalnim slojevima atmosfere prevladavat će sunčanije vrijeme u većem dijelu naše zemlje, a naročito prema sjeveroistoku Bosne. Oblačnije se zadržava na području Hercegovine, zapada, jugozapada i sjeverozapada Bosne. Iako je na pojedinim planinama u zadnja dva dana istopljeno i do 60 centimetara snijega, fen, u kombinaciji sa izuzetno visokim temperaturama zraka za februar mjesec, na planinama će nastaviti dalje da ubrzano topi snijeg, što će dovesti i do porasta brojnih vodostaja.

Najviše sunčanog vremena prognozira se u subotu, kada će prevladavati većinom sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost u većem dijelu Bosne, a u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i jugozapadnim područjima Bosne većinom pretežno oblačno vrijeme usljed nakupljanja oblaka nad Dinaridima, uslovljeni zadržavanjem vlage na nižim vertikalnim profilima atmosfere. Očekuje se da će u subotu atmosferski pritisak biti u postepenom padu, a za posljedicu će se stvarati gradijent koji će nagovijestiti novu promjenu vremena i utjecaj ciklone sa zapada, koju će prethodno ispratiti jačanje juga.

U nedjelju prognozira se stoga umjereno do jako jugo, s kojim temperature zraka su i za 12° više u odnosu na višegodišnji prosjek 1981 – 2010. Sa zapada približavat će nam se ciklona koja će usloviti porast vlažnosti zraka na vertikalnim nivoima atmosfere uz sve više oblačnosti, koja će se od zapada i jugozapada širiti prema istoku i sjeveroistoku u drugom dijelu dana, pa će se u većem dijelu zemlje naoblačiti. Jače i intenzivnije padavine se poslije podne prognoziraju u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, a uz navjetrinsku stranu Dinarida usljed daljnjeg širenja, hlađenja i kondenzovanja zraka mogući su i obilniji izljevi kiše pa u kratkom vremenskom intervalu može pasti i preko 30 mm. U večernjim satima, kiše će biti i u ostatku Bosne, izuzev sjeveroistoka Bosne, gdje je izgledno da bi se zadržalo suho vrijeme.

Od petka do nedjelje, jutarnje temperature zraka većinom su od 6 do 13, a dnevne od 13 do 19, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne lokalno do 21°C.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo