Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Sjednica će biti otkazana: HDZ ne dopušta oporezivanje kladionica?

Nemojte propustiti

Na šestoj redovnoj sjednici planirane su sljedeće tačke: Prijedlog Zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, Prijedlog Zakona o Registru finansijskih izvještaja.

Šesta redovna sjednica Predstaničkog doma FBiH, koja je trebala biti održana danas, bit će otkazana. Nezvanično to saznaje Agencija Patria.

Kako saznajemo, HDZ-u je problem jedan od amandmana koji se odnosi na oporezivanje kladioničarskih dobitaka, koji do sada nisu bili oporezivani. Naime, do sada su oporezivani samo dobici preko 100 KM.

I SBB je, nezvanično se saznaje, bio protiv amandmana koji se odnose na izdvajanje za nezaposlenost. U prijedlogu amandmana, kako kažu izvori iz Vlade i FBiH, izdvajanje za nezaposlenost je sada 1,5 posto, dok se po prijedlogu to izdvajanje smanjuje za 0,5 posto.

Na šestoj redovnoj sjednici planirane su sljedeće tačke: Prijedlog Zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, Prijedlog Zakona o Registru finansijskih izvještaja.

U nastavku pete redovne sjednice, Strategija zapošljavanja u Federaciji Bih 2018-2021 nije dobila podršku Zastupničkog doma FBiH.

Primjedbe zastupnika na Strategiju bile su usmjerene na isljučenost IT sektora iz strategije i njenu zastarjelost.

“Strategiju je usvojila Republika Srpska, a to je i preduslov za usvajanjen strategije na državnom nivuo. Evropska komisija tražila je usvajanje strategije, a Vlada FBiH je ovu strategiju usvojila krajem prošle godine. Meni je zaista žao što je prošlo toliko vremena. Strategija treba da ojača posredovanje u zapošljavanju i politiku zapošljavanja. Mladi su u strategiji izdvojeni kao posebna strategija”, rekao je resorni ministar Vesko Drljača.

Zastupnici su skoro jednoglasno podržali prihvatanje zajma po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj i BiH za projekat “Energetska efikasnost – dodatno finansiranje”.

Podržan je i izvještaj o izvršenju Bzudžeta FBiH, dok je Program prereatruktiranja energetskog sektora FBiH povučen s dnevnog reda.

Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2018. godinu također je dobio podršku. Potom je data jednosatna pauza.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Obolio od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

Testovi su pokazali da boluje od anemije, trombocitopenije, a ljekari su ustanovili i akutno otkazivanje bubrega i potencijalno oštećenje...

Možda vas zanima i ovo