Subota, 16 listopada, 2021

Sjednica će trajati sve dok se ne izabere novi gradonačelnik

Nemojte propustiti

U Sarajevu će danas biti održan nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na čijem je dnevnom redu izbor gradonačelnika Sarajeva i dva zamjenika. Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić je najavio da će sjednica, koja počinje u 13 sati trajati sve dok se ne izabre novi gradonačelnik.

sjednica-sarajevo

Delalić je dodao da novih kandidata za gradonačelnika nema. I dalje su prijedlozi za gradonačelnika ostali isti iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Stjepan Kljuić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Igor Kamočaji dosadašnji dogradonačelnik.

“Ukoliko Kljuić ili Kamočaji tokom prvog glasanja ne dobiju potrebnu većinu od 15 glasova proglasit ćemo pauzu da bi, ukoliko žele, političke partije predložile nove kandidate”, potcrtao je Delalić.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se gradonačelnik ipak izabere žrijebom Delalić kaže da se takav scenarij ne može desiti budući da će vijećnicima prije izjašnjavanja o gradonačelniku biti predloženo da se usvoje zaključci kojima bi bilo precizirano kada se gradonačelnik može birati žrijebom. Dodao je da će žrijeb uslijediti jedino ako dva kandidata budu imali po 14 glasova.

Mnogi smatraju da ključnu ulogu u izboru gradonačelnika ima Naša stranka s tri vijećnika koja je odustala od svog prijedloga za gradonačelnika, ali je predsjednik Kluba ove stranke u Gradskom vijeću Vibor Handžić danas ponovio novinarima da neće podržati ni Kljuića ni Kamočajija dodajući da neće podržati ni opciju tajnog glasanja o gradonačelniku.

Sjednica je prekinuta nakon što su ova dva kandidata i u drugom krugu glasanja imali po 12 glasova. Nova sjednica bila je zakazana za prošlu sedmicu, ali je odgođena jer političke partije nisu postigle dogovor o jedinstvenom kandidatu.
Za danas je zakazan i Kolegij Gradskog vijeća, nakon kojeg se planira nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo