Petak, 18 lipnja, 2021

Sjednica Doma naroda PSBiH zakazana za sutra, na dnevnom redu Zakon o prebivalištu

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za četvrtak, 6. februara, a na toj sjednici ponovo bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Naime, sjednica Doma naroda na kojoj je ovaj zakon trebao biti razmatran nije održana prošli mjesec jer nije bilo kvoruma, odnosno tri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda iz zdravstvenih razloga nisu prisustvovali sjednici. Sjednici tada nisu prisustvovali Nermina Kapetanović i Sulejman Tihić iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Hasan Bećirević iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Halid Genjac (Stranka demokratske akcije – SDA) izrazio je očekivanje da će ovaj put biti osiguran kvorum za sjednicu Doma mada je, kazao je, sjednica zakazana bez konsultacija s njim kao članom Kolegija uime Kluba Bošnjaka.

Dodao je da kvorum zavisi od zdravstvenog stanja troje delegata, ali ukoliko ovaj put bude osiguran kvorum, Dom nastavlja s radom tamo gdje je sjednica prekinuta.

No, istaknuo je, da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu za većinu delegata iz bošnjačkog naroda i dalje antidejtonski zakon.

Na pitanje Agencije FENA da li je sjednica zakazana bez konsultacije s Genjcem, predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) danas je kazao da su članovi Kolegija predsjedavaući i dva zamjenika, a Genjac nije član Kolegija.

– S obzirom na zdravstveno stanje Sulejmana Tihića (SDA), ocjena mene i Dragana Čovića (Hrvatska demokratska zajednica -HDZBiH) bila je da Genjac bude prisutan i informiran, ali kao šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda ne može donositi odluke niti utiče na donošenje odluka Kolegija, nego je samo informiran – pojasnio je Košarac.

Ističe da je važno da institucije funkcioniraju te su zabrinjavajuće poruke koje šalju političke partije koje najviše zagovaraju efikasnost ove zemlje i njenih institucija, a sjednice se moraju održavati, iako je prethodna prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

– Ako to uvodimo kao mehanizam blokade to je loša poruka i ukoliko to SDA i dalje na tome insistira, što će se pokazati na sutrašnjoj sjednici, jasna je poruka svima da se isti mehanizmi mogu koristiti. Pitanje je gdje će završiti institucije ako to bude tako – zaključio je Košarac.

Ranije je Klub bošnjačkih delegata glasovima delegata iz reda SDA proglasio štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka zahtjev Vijeća ministara za razmatranje ovog zakona po hitnom postupku. Ustavni sud BiH je donio odluku da zahtjevom Vijeća ministara BiH nije povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda.
Prijedlogom ovog zakona uvode se u praktičnu primjenu propisi u vezi s elektronskim potpisom te preciziraju uvjeti za prijavu i odjavu prebivališta elektronskim putem kod nadležnih organa i to sigurnim elektronskim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom.

Delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Mehmed Bradarić (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) također je izrazio nadu da će biti osiguran kvorum za sutrašnju sjednicu.

Podsjetio je ranije da je za ovaj zakon Ustavni sud rekao da nije ugrožen vitalni nacionalni interes čime je “preskočena” osnovna prepreka za njegovo donošenje, a za Bradarića bi odgađanje ovog zakona značilo odgađanje pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjednica Kluba delegata hrvatskoga naroda u Domu naroda Borjana Krišto (HDZBiH) također je izrazila uvjerenje će sjednica biti ovaj put održana te da će delegati raditi sukladno dnevnom redu, a Klub Hrvata će se uoči sjednice odrediti prema ovom zakonu.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa – PDP) kazao je da neozbiljno da nas zovu na sjednicu, a da ne bude kvoruma, posebno jer se zna da je član Kolegija Doma naroda iz SDA i zamjenik člana Kolegija je iz SDA – mišljenja je Ivanić.

Na sjednici Doma naroda u četvrtak trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka, Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo