Utorak, 7 veljače, 2023

Sjednica Parlamenta FBiH: Budžet za 2022., fiskalni zakoni, konsolidacija zdravstvenih ustanova…

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Očekuje se burna rasprava o budžetu, ali i njegovo usvajanje kako bi što prije prestalo privremeno finansiranje i počelo saniranje posljedica pandemije

Za ponedjeljak i utorak 28. i 29. marta zakazana je redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a na planiranom dnevnom redu je Budžet FBiH za 2022. godinu u iznosu od 5,6 milijardi KM.

Očekuje se burna rasprava o budžetu, ali i njegovo usvajanje kako bi što prije prestalo privremeno finansiranje i počelo saniranje posljedica pandemije, ali i nove ekonomske krize izazvane poremećajima na globalnom tržištu usljed ruske agresije na Ukrajinu.

Osim budžeta na dnevnom redu je i Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, kao i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Još jedno zakonsko rješenje koje je Vlada predložila po hitnom postupku je Prijedlog Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Riječ je o planiranom iznosu od 225 miliona KM koji će u naredne tri godine bit utrošeno za konsolidaciju kliničkih centara i bolnica u FBiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH kojim se povećava dječiji dodatak, ali i izjednačavaju prava porodilja u FBiH.

Pred zastupnicima je i set fiskalnih zakona čije usvajanje se već godinama čeka. Prijedlog Zakona o doprinosima i Prijedlog Zakona o porezu na dohodak u formi kako su predloženi dobili su podršku i Udruženja poslodavaca FBiH čiji je veći broj amandmana uvažen. Ovim zakonima smanjit će se stopa doprinosa na plaću, ali će se početi oporezivati topli obrok, prijevoz i regres što u konačnici neće imati negativne posljedice po radnika. Naprotiv, plaće do 800 KM neće se oporezivati pa je otvoren prostor za povećanje plaća radnika, ali i njihovih penzija.

Na dnevnom redu je i Program rada Vlade Federacije BiH za 2022. godinu, Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz “Tekuća rezerva” Vlade FBiH za period 01.01. do 31.12.2021. godine, Kvartalni izvještaj o dugu Q4/21.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Najniža penzija u RS-u za 220 KM manja od najniže penzije u FBiH

Najnižu penziju primaju oni koji imaju do 15 godina staža i tu spadaju naslijeđene penzije. U Bosni i Hercegovini je...

Možda vas zanima i ovo