Utorak, 6 prosinca, 2022

Sjeverna Koreja se ne šali: Rakete postavljene na lansirne rampe, sve spremno za napad!

Nemojte propustiti

Dvije rakete srednjeg dometa (oko 3.500 kilometara) postavljene su u mobilne lansere u Sjevernoj Koreji i spremne su za lansiranje, javila je danas poluslužbena novinska agencija Južne Koreje Yonhap, pozivajući se na vojne izvore u Seoulu. Vjeruje se da je riječ o raketama tipa Musudan. Na poziciji gdje su postavljene, te rakete mogu ugroziti JUžnu Koreju, Japan i područje jugoistočne Azije.

raketa-sjev-koAmerički zvaničnik kazao je, kako ga citira CNN, da su rakete i komponente potrebne za lansiranje premještene na istočnu obalu Sjeverne Koreje u “proteklih nekoliko dana”. Lanseri su skriveni na tajnoj lokaciji.

Po tvrdnjama analitičara, to bi moglo značiti da se Sjevernokorejci spremaju za lansiranje vrlo brzo.

Kao odgovor na nove poteze Sjeverne Koreje, druga strana je u najviši stepen pripravnosti stavila savremen radarske sisteme i sisteme za uništvanaje protivničkih projektila.
Tenzije na Korejskom poluotoku podižu se do usijanja.

U međuvremenu zvanični Pyongyang je poručio britanskom Foreign Officeu da neće moći garantovati sigurnost njihovih diplomata ukoliko dođe do konflikta, a službenik za odnose sa javnošću Ruske ambasade u Sjevernoj Koreji Denis Samsonov rekao je da je Pyongyang zatražio od ambasade te zemlje da razmotri moguću evakuaciju ruskih diplomata.

Izvor: Doznajemo

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo