Subota, 15 svibnja, 2021

Sjeverna Koreja prebacila dvije rakete na istočnu obalu

Nemojte propustiti

Sjeverna Koreja prebacila je dva lansera kratkodometnih raketa na svoju istočnu obalu, što ukazuje da nastavljaju sa pripremama za ispaljenje, javila je danas južnokorejska novinska agencija Jonhap.

pjongjang-pripremaNeimenovani izvor iz južnokorejske vojske rekao je Jonhapu da se na satelitskim snimcima vidi da sjevernokorejske snage prebacuju dva pokretna lansera kratkodometnih raketa u provinciju Južni Hamgjeong.

“Vojska pažljivo prati posljednje pripreme Pjongjanga za lansiranje”, rekao je izvor.

Agencija podsjeća da je Sjeverna Koreja prebacila dva lansera kratkodometnih raketa “Musudan” početkom aprila, te da je sedam lansera postavila u istoj oblasti.

Zvaničnici smatraju da bi Sjeverna Koreja mogla da “iskaže vojnu snagu” na Dan osnivanja vojske 25. aprila.

Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane nije mogao da potvrdi izvještaje i istakao je da nije bilo naznaka neuobičajene aktivnosti u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja redovni vrši probna ispaljenja kratkodometnih projektila u more sa svoje istočne obale.

UN su pojačale sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja obavila svoju treću nuklearnu probu 12. februara. Amerika i Južna Koreja započele su zajedničke vojne vježbe u martu.

Tenzije su u porastu na Korejskom poluostrvu od kada je Sjeverna Koreja izvršila treću nuklearnu probu, što je dovelo do sankcija UN-a.

U proteklih nekoliko sedmica Sjeverna Koreja je zaprijetila napadom na Južnu Koreju, Japan i američke baze u regionu.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo